ČOVEČANSTVO OSTAJE BEZ KINESKOG ZIDA: Razlozi zbog kojih propada ovo svetsko čudo su ŠOKANTNI!

Zid je vekovima uništavan izgradnjom saobraćajnica, fabrika i železničke pruge. Kamen, cigla i ostala građa zida neprestano nestaju sa građevine

  • 4

Oko 30 odsto Kineskog zida odnosno 1.962 kilometara građevine nestalo je jer lokalno stanovništvo prodaje ukradenu građu sa zida ili je koristi za igradnju kuća.

Veliki Kineski zid, čija je izgradnja trajala preko 2.000 godina, nije više vidljiv golim okom iz svemira, navodi su u zvančnoj studiji objavljenoj u kineskoj štampi.

Uz to, 1.200 kilometara ovog monumentalnog kulturnoistoriskog zdanja dugog oko 9.000 kilometara u veoma je lošem stanju, navodi se u studiji kineske agencije za državnu imovinu.

Veliki priliv turista takođe je doprineo razgradnji ovog spomenika, dodaje se u izveštaju.

Kraj Kineskog zida. Foto: Wikipedia/fuzheado Kraj Kineskog zida. Foto: Wikipedia/fuzheado

- Lokalno stanovništvo koje živi u okolini Velikog zida imalo je običaj da koristi cigle zida za gradnju sopstvenih kuća, dok su pojedini delovi srušeni ili urušeni usled širenja gradova i izgradnje puteva - izjavio je Čeng Dalin ekspert Komisije za proučavanje Velikog zida.

Propisane kazne za krađu građe sa Velikog zida su velike, one mogu da dostignu vrednost i do 1000 evra (5.000 juana), preneo je list Figaro.

- Ali nedostaje organizacija o primeni regulative o kažnjavanju - objašnjava jedan od čelnika kineske agencije za zaštitu državne imovine Dja Halin za Global Tajms.

Printskrin: YouTube/Mike James Printskrin: YouTube/Mike James

Zbog odsustva kažnjavanja, pojedini stanovnici iz sela u pokrajini Hebej u blizini Zida prodaju pločice sa zida po ceni od 4,3 evra po komadu.

Veliki zid nije dovršen, a on je građen u raznim periodima, počev od III veka pre nove ere.

Procenjuje se, ukoliko se računaju nestali delovi kao i forme od prirodnog reljefa, da je dužina zida oko 21.000 kilometara.

Zid je vekovima uništavan izgradnjom saobraćajnica, fabrika i železničke pruge. Kamen, cigla i ostala građa zida neprestano nestaju sa građevine, a posebno je to bilo očigledno tokom Kulturne revolucije (1966-1977).

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • BAOYE

    1. jul 2015 | 10:19

    molim vas molim vas nemojte unistavati kineski zid mnogo uspomena imam tamo kad sam bio u kini nebudite toliko ludi

  • M

    1. jul 2015 | 02:15

    Kineski zid nikada nije ni bio vidljiv golim okom iz svemira...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA