RUSIJOM VLADAJU ŽENE: Muškarci ne smeju ni da PISNU, evo i zbog čega (FOTO)

Rusija je danas država žena - prema statistici, ima ih za oko deset miliona više nego muškaraca, pa zato one voze tramvaje, vozove, rade kao moleri, lepe tapete, čiste sneg...

  • 4

Natalija Poklonska, Marija Zaharova, Valentina Matvijenko, Valentina Terješkova - ruske žene su među najlepšima na svetu, ali one su i kosmonauti, oficiri armije... najpoznatije balerine i operske pevačice.

KOLIKO JE SAMO LEPA PUTINOVA RUSIJA: 18 fotki koje ćete gledati sa suzama u očima! (FOTO)

O Mariiji Zaharovoj, prvoj ženi portparolu ruskog Ministarstva inostranih poslova, svetski mediji pisali su pre svega kao o još jednoj "lepoj plavuši" u ruskoj politici. Tako se ona pridružila "grupi uticajnih", u kojoj je u poslednje vreme najpoznatija mlada krimska tužiteljka Natalija Poklonska.

Mada ih nema previše na najvišim državnim položajima, ruske žene u ruskom društvu imaju veoma važnu ulogu. To će svako, pa i slučajni turista, moći da primeti takoreći na svakom koraku - ulicama gotovo svaki muškarac ide noseći cveće u rukama, ženi koja korača pored njega nosi ne samo težak teret nego često čak i ručnu torbicu, a Osmi mart je jedan od najvažnijih državnih praznika.

Vladimir Putin često ističe da će kod žena "uvek ceniti ono što imaju samo one — nežnost, ljupkost, privlačnost".

PUTIN IMA NOVU POMOĆNICU, OVU PLAVUŠU: Evo zbog čega će njeno ime pamtiti ceo svet! (FOTO)

Foto: mid.ru Foto: mid.ru

Rusija je danas država žena - prema statistici, ima ih za oko deset miliona više nego muškaraca, pa zato one voze tramvaje, vozove, rade kao moleri, lepe tapete, čiste sneg… ali su i obrazovanije - od ukupnog broja žena čak 62 procenta ima visoko obrazovanje, dok je kod muškaraca taj procenat samo 50.

Lepši pol vaspitava i obrazuje mladu generaciju - ne samo u kući, već i na fakultetima. Među profesorima i predavačima na svim nivoima obrazovanja ima ih više od polovine, a u medicini čak 80 posto. U malom biznisu ih je takođe više nego muškaraca - oko 65 posto.

Foto: Profimedia/Ria Novosti Foto: Profimedia/Ria Novosti

Međutim, kad se govori o ženama, a posebno poslednjih godina, zbog "bele kuge" ističe se da je glavni zadatak žene bio i ostao majčinstvo. U SSSR-u su majke sa mnogo dece nagrađivane državnim nagradama "Materinska slava" i "Materinska hrabrost", a danas ih nagrađuju ordenom "Roditeljska slava".

Sve te nagrade ruske majke su itekako zaslužile, jer su njihove obaveze daleko veće nego u ostalom delu sveta… One najčešće same gaje i vaspitavaju decu.

Foto: Facebook / Natalia Poklonskaya Foto: Facebook / Natalia Poklonskaya

Muškaracima je životni vek kraći, rano umiru, više nego žene stradaju u saobraćajnim nesrećama, a ne treba zanemariti ni tradicionalnu rusku bolest - alkoholizam. Zato ruska majka, pored toga što mora da odgaji, treba i da vaspita u sinu muškarca, što bez oca nije nimalo lako.

Neretko će se u ovom delu sveta čuti primedbe da žene - majke, tetke i bake - uče dečake da poštuju, da slušaju i daruju ženu, ali zaboravljaju da u njima odgaje i veoma važnu crtu muškosti, koja im kasnije često nedostaje. Muškarac će vam u gradskom prevozu vrlo često ustupiti mesto, nikad vas neće gurnuti ili povrediti na ulici, dok sa ženama to već nije slučaj.

Ukoliko ste slučajno svedok svađe ili žustre rasprave između muškarca i žene na ulici, onda će vas iznenaditi da je u tom sukobu najčešće žena agresivnija. Žena je ta koja nosi najveći teret u životu ruske porodice, pa je logično da je to čini ponekad i pomalo "muževnijom". Ali snaga ruske žene nije samo u tome što je stub porodice ili veliki profesionalac na poslu, već i u njenoj lepoti.

Foto: Etam Foto: Etam

Još početkom 20.veka su ruske lepotice počele su da osvajaju svet, za vreme prvih ruskih modnih sezona, koje je u Parizu organizovao Sergej Djagiljev. Lepota i ženstvenost ruskih manekenki u Evropi u prvim godinama emigracije, posle Oktobarske revolucije, zadale su moderan slovenski model lepote. Ruskinja Natalija Vodjanova jedna je od najpoznatijih svetskih manekenki danas.

Više od 110 hiljada žena danas nosi epolete, neke čak i generalske. Ruske žene su i najpoznatije balerine na svetu, i operske pevačice, i kosmonauti, i oficiri ruske armije. Na nižim položajima ih je daleko više. I služe ne samo u mirnim delovima zemlje, već i na Severnom Kavkazu, gde se i danas svakodnevno gine.

Printskrin: Youtube/Совет Федерации Printskrin: Youtube/Совет Федерации

I visoku politiku, počinju polako da osvajaju žene u Rusiji, pa ih je sve više u organima najviše vlasti. Istina, za sada je to još uvek - nedovoljno, ali među njima ima i ministara, gubernatora, pomoćnika predsednika države, jedna je pres-sekretar premijera, druga ministra inostranih poslova.

U istoriji SSSR-a i Rusije, samo su tri žene bile ambasadori - prva je bila Aleksandra Kolontaj, ambasadorka u Norveškoj, Švedskoj i Meksiku, zapamćena između ostalog i po tome što je Lenjinu predlagala da na ulicama sovjetskih gradova napravi kioske za vođenje ljubavi jer je to, kao i žeđ, fiziološka potreba, a voda se već prodavala na ulicama. Druga je Valentina Matvijenko, sadašnja gubernatorka Peterburga, a treća - sadašnja ambasadorka na Mauricijusu Olga Ivanova. Lideri svih političkih partija su muškarci, ali i oni stalno ističu da mnogo što-šta (uključujući i svoj dolazak na ovaj svet) duguju ženi, i ne stide se da to i pokažu.

(Telegraf.rs / Izvor: sputniknews.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • RUSKI ZET

    18. avgust 2015 | 20:31

    SVAKA CAST.... POZDRAV IZ RUSIJE.... SRPSKI MUSKARAC I RUSKA ZENA TO JE NAJBOLJA KOMBINACIJA.... I SVE STE TACNO REKLI....

  • Bane

    18. avgust 2015 | 21:17

    A kakva je kombinacija srpski muž i ruska devojka?

  • Imenjak

    18. avgust 2015 | 19:58

    Tamo i svuda vlada zeleni dolar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA