OD OVOGA ZASTAJE DAH: Pluton strašno podseća na Zemlju! (FOTO)

Doktor Stern je fasciniran činjenicom da Pluton "toliko liči na Zemlju". Letelica "Nju Horajzon" koja je na svoje putovanje krenula 2006. godine prva je izbliza snimila Pluton i njegove satelite

  • 5

NASA je objavila nove fotografije koje je zabeležila sonda "Nju Horajzons" (New Horizons) koje predstavljaju zemljoliku stranu Plutona. Na slici od 14. jula vide se planinge Norgej i Holari, nazvane po planinarima Edmundu Hilariju i Tenzingu Norgeju koji su prvi osvojili Mont Everest.

VELIČANSTVENE FOTOGRAFIJE: Letelica Nju horajzons stigla do Plutona, nakon 10 godina putovanja (FOTO) (VIDEO)

Foto: NASA Foto: NASA

- Fotografije vam zaista daju osećaj kao da ste tamo i da sami istražujete ove pejzaže - jkaže glavni istraživač Nju Horajzont misije doktor Alan Stern sa Instituta u Koloradu. Fotografije u visokoj rezoluciji zabeležila je kamera "Ralph/Multispectral Visual Imaging" dok je prolazila pored patuljaste olanete na udaljenosti od 17. 700 kilometara.

Foto: NASA Foto: NASA

DANAS JE JEDAN OD NAJVAŽNIJIH DANA U ISTORIJI ČOVEKA: Ova neverovatna slika je dokaz za to!

Vil Grandi, vođa tima opservatorije u Arizoni koji je napravio sondu, kaže da u kombinaciji sa drugim fotografijama koje je "Nju Horajzon" ranije poslala, slika nudi dokaze hidrološkog ciklusa na Plutonu, ali onih koji uključuju mekane i "egzotične" vidove leda, sličnog azotnom.

Foto: NASA Foto: NASA

Doktor Stern je fasciniran činjenicom da Pluton "toliko liči na Zemlju". Letelica "Nju Horajzon" koja je na svoje putovanje krenula 2006. godine prva je izbliza snimila Pluton i njegove satelite.

Foto: NASA Foto: NASA

Trenutno je usmerena na Kojperovom pojasu u kom se nalaze komete, asteroidi i druga ledena tela.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs/b92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA