NASA OTKRILA ČUDO: Na Marsu pronađena tečna voda! Da li to znači da tamo ima i života? (FOTO)

Naučnici su otrkili da na Marsu postoje kanjoni i zidovi kratera po kojima tokom letnjih meseci teče voda. To znači da su šanse da pronađemo neki oblik života na ovoj planeti mnogo veće nego pre

  • 7

Kao što su mnogi i pretpostaljali kada su čuli vest da NASA danas organizuje konferenciju za medije na kojoj će saopštiti važno otkriće u vezi sa Marsom, na Crvenoj planeti je otkrivena voda u tečnom stanju.

(LIVE STREAM) NASA OBJAVLJUJE VELIKO OTKRIĆE O MARSU: Pogledajte šta su pronašli na Crvenoj planeti! (UŽIVO)

Naučnici su otrkili da na Marsu postoje kanjoni i zidovi kratera po kojima tokom letnjih meseci teče voda. To znači da su šanse da pronađemo neki oblik života na ovoj planeti mnogo veće nego pre.

Oni su uočili dugačak taman trag koji voda ostavlja na planinama na Marsu, a to je potkrepljeno i satelitskim snimkom.

Na njemu je uočljivo kako je gornji deo planine tamniji od donjeg, a naučnici su ustanovili da je to zato što voda tokom letnjih meseci sliva niz planinu, dok je tokom jeseni i zime strane planine suve. Razlika u tamnoj i svetloj boji na dnu planine u stvari označava mesto do kog je voda tekla.

Foto: NASA Foto: NASA

Neki stručnjaci već godinama iznose teorije prema kojima su tamne crte koje se javljaju na padinama Marsovih brežuljaka i planina tokom toplijih godišnjih doba, a nestaju tokom hladnijih potvrda da tu ima vode.

OVO NIKADA NISU VIDELI MLAĐI OD 30 GODINA: U nedelju nas na nebu očekuje SPEKTAKULARNA POJAVA!

Voda koju je NASA-ina letelica MRO otkrila na Marsu mogla bi da nastaje otapanjem podzemnih santi leda koje nastaju u procesu u kom soli izvlače vlagu iz Marsove atmosfere ili iz podzemnih "rezervoara" vode.

NASA je početkom godine objavila da je Mars u davnoj prošlosti verovatno imao veliko more slično Atlantskom okeanu, ali je vremenom 87 odsto te vode "isparilo" u svemir. NASA OBJAVILA FENOMENALNU FOTKU: Međunarodna svemirska stanica snimljena ispred Sunca! (FOTO)

Ako znamo da je život na zemlji nastao u vodi, odnosno da je voda savršeno mesto za nastanak života, sve ovo povećava šanse da će naučnici na Crvenoj planeti možda konačno otkriti da je život tamo postojao ili da postoji još uvek.

Foto: NASA Foto: NASA

U svakom slučaju, ovo je veliki dan za istoriju nauke.

Pogledajte video:

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf/Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA