NAUČNICI OTKRILI NASTAVAK "EPA O GILGAMEŠU": Pogledajte šta se dešava junacima (VIDEO)

Ep je dostupan u fragmentima od 18. veka i uvek je postojala mogućnost da će neki novi deo "isplivati na videlo". Ipak, do sada se prvobitno pronađena verzija nije mnogo menjala

  • 0

Najnovije informacije o jednom od najstarijih narativa na svetu "Epu o Gilgamešu" šokirale su izučavaoce. Muzej Sulaimania u Iraku objavio je 20 novih rečenica iz priče koja potiče još iz vavilonskog doba bogova, smrtnika i čudovišta.

NEVEROVATNO: Troja je bila u blizini ovog grada bivše Jugoslavije?!

Ep je dostupan u fragmentima od 18. veka i uvek je postojala mogućnost da će neki novi deo "isplivati na videlo". Ipak, do sada se prvobitno pronađena verzija nije mnogo menjala.

Novi deo teksta razjašnjava mnoge nedoumice iz drugih poglavlja. Otkriveni deo pripada petom poglavlju i baca novo svetlo na glavne junake epa. Gilgameš i Enkido osećaju krivicu zbog ubistva Humbabe, koji je sada prikazan više kao kralj nego kao monstrum, kako je obično tumačen do sada.

ALBANSKA VERZIJA KOSOVSKOG BOJA: Albanskog vlastelina Miloša Kopilića izdala baba Srpkinja!

Poput dobrog režiserskog poteza ovih nekoliko dodatnih redova odlično rasvetljava neke od motiva među likovima i događajima koji su do sada bili nedovoljno jasni.

U priloženom videu Haza Džalal, zaposlena u muzeju, govori o novom otkriću.

- Ova ploča potiče iz neovavilonskog perioda ( 2000-1500. godine pre nove ere) i pripada petom poglavlju epa. Otkrivena je 2011. godine, a od tada je njenu validnost istraživao doktor Faroul Al-Rav. Narativ se uklapa u ostatak epa, ali ima puno dodataka tekstu. Ponosni smo što imamo priliku da čuvamo nešto ovoliko vredno. Muzej je zvanično izložio ploču i posetioci su dobro došli - rekla je Džalal.

Pogledajte video: 

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Izvor: openculture.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA