INSTAGRAMOVANJE UTORKOM: Bacite oko na prekrasni zamak poljskih kraljeva u Krakovu (FOTO)

Najbitniji grad i prestonica Poljskog kraljevstva bio je Krakov, a brdo Vavel u njemu najbitnija je tačka u celoj Poljskoj pošto se na njemu nalazi kraljevski zamak u kome su hiljadu godina krunisani i sahranjivani vladari najveličanstvenije evropske zemlje srednjeg i novog veka

  • 1
Zidine Kraljevskog zamka na Vavelu, u Krakovu, drevnoj poljskoj prestonici. Foto: Instagram/kencerbo Zidine Kraljevskog zamka na Vavelu, u Krakovu, drevnoj poljskoj prestonici. Foto: Instagram/kencerbo

Poljsko kraljevstvo, koje je sredinom 16. veka postalo poljsko-litvansko, jedna je od najveličanstvenijih država Evrope iz perioda srednjeg i novog veka.

Bila je to ogromna zemlja u kojoj su se monarsi birali od strane celokupnog plemstva (koje je činilo više od četvrtine ukupne populacije te države, za razliku od ostalih zemalja gde je bilo malobrojno), na slobodnim izborima. Bila je to država tolerancije, u kojoj su narodi svih hrišćanskih konfesija, pa čak i muslimani, slobodno mogli da ispovedaju svoju veru a da ih niko ne tlači.

Najbitniji grad, i tokom većeg dela njenog postojanja, prestonica te države bio je Krakov, a brdo Vavel u njemu najbitnija je tačka u celoj Poljskoj, budući da se na njemu nalaze kraljevski zamak i katedrala u kojoj su se tokom nepreglednog niza vekova krunisali i sahranjivali kraljevi Poljske, a kasnije i veliki knezovi Litvanije, pošto su te dve države bile u personalnoj pa potom i u političkoj uniji.

U svom današnjem gotskom obliku zamak je sagrađen sredinom 14. veka, i premda u gradu, koji se oko njega razvija duže od jednog milenijuma, više nije sedište izvršne i zakonodavne vlasti poljske države, ovaj zamak jeste najbitniji simbol poljske državnosti.

Vredi ga posetiti, a dok tog ne učinite, uživajte u fotografijama onih koji su imali privilegiju da koračaju po svetom slovenskom tlu.

Nunca antes el sol fue tan bienvenido. A photo posted by (@danielacaciuc) on

#wawelcastle #oldquarter #krakow #poland #cracow #pl #krkpics #wawelroyalcastle

A photo posted by Scott Hueston (@scotthueston) on

chciałabym, żeby tak było zawsze A photo posted by Maria Pryakhina (@masmileey) on

Wawel Castel courtyard #wawel #krakow #poland #vscocam A photo posted by Angelica Warchal (@angelicawarchal) on

แดดเพิ่งมา หลังฝนตก

A photo posted by @neelbluegirl on

#WawelCastle #sunday #krakow A photo posted by YarynaKrutnyk (@yarynakrutnyk) on

#castlesundays A photo posted by Kate Frost (@katefrosting) on

A photo posted by Paola Rega (@mamaiquantote) on

#castel#kingdom#king#queen#poland#cracow#weekend#me#she#he#picoftheday

A photo posted by Agata Wieczorek (@iwning1) on

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Nista licno

    29. decembar 2015 | 16:57

    Predivan grad, svakako ga treba posetiti. Jplaniram da ga opet obidjem, samo da bude lepo vreme i vise para. Smestaj u bivsim studentskim domovima je fenomenalan, a nije skup. Blizu je i Ausvic, a i najstariji rudnik soli na svetu, sto su dve lokacije koje svakako treba obici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA