VEČERAS JE SPEKTAKL NA NEBU: Svemirsko čudo moći ćemo da vidimo golim okom! (VIDEO)

Spektakl će biti vidljiv od 20. januara do 20. februara, a astronomi kažu da će biti najbolje posmatrati ih malo pre zore

  • 4

Pet planeta će se prvi put nakon 11 godina poravnati na nebu. Ovo se poslednji put dogodilo u januaru 2005. godine, kada su Merkur, Venera, Mars, Jupiter i Saturn formirali ovu liniju.

OVO NEĆETE MOĆI DA VIDITE DO 2021. GODINE: Sutra je spektakl na nebu! (FOTO)

Ova pojava biće vidljiva od 20. januara do 20. februara, a astronomi kažu da će biti najbolje posmatrati ih malo pre zore.

Nebeska tela će formirati dijagonalnu liniju na jugoistoku od Meseca do horizonta i trebalo bi da budu vidljive golim okom. Jupiter će se na nebu pojaviti prvi, a nakon njega će slediti Mars, Saturn, Venera i Merkur.

Stručnjaci tvrde da će biti izazov primetiti Merkur jer će ta planeta biti najbliže horizontu. Takođe, biće vidljive i zvezde Antares i Spika, a pomoću dvogleda će moći da se vide i Jupiterovi veći sateliti.

Inače, Merkur, Venera, Mars, Jupiter i Saturn su jedine planete vidljive golim okom na nebu sa Zemlje, Uran i Neptun se mogu videti samo pomoću teleskopa.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/ Izvor: rt.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Velika SRBIJA

    20. januar 2016 | 13:04

    A onda pravo cudo vidimo tackice svetle bas zanimljivo a nibiru jel se jos vidi

  • Rale

    20. januar 2016 | 12:53

    Hoceli ovo biti vidljivo i iz Srbije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA