NAJLEPŠI UNIVERZITET NA PLANETI ZEMLJI? Zabezeknućete se kada čujete gde se ova lepota nalazi (FOTO)

Prvobitna namena ovog velelepnog zdanja - čiji je neimar češki arhitekta Josef Hlavka i koje predstavlja majstorsku sinergiju lokalnog bukovinskog, vizantijskog i mavarskog stila - bilo je sedište bukovinsko-dalmatinskih mitropolita. Nalazi se u zapadnoj Ukrajini, u Černivcima

  • 1

Budućnost svake zemlje zavisi od tri stvari: obrazovanja, obrazovanja i obrazovanja. Bez te tri stvari, nijedna zemlja i nijedan narod ne mogu da računaju da će im budućnost biti bolja od sadašnjosti, bez obzira koliko se trudili.

Nije bitno samo da univerziteti kao vrhunske edukativne institucije prosto postoje, bitno je da budu i funkcionalni, zbog čega je u državama koje mnogo polažu na obrazovanje - poput Engleske, Amerike, Japana, Francuske, Nemačke - uobičajeno da svi fakulteti unutar jednog univerziteta i svi studentski domovi budu koncentrisani na jednom mestu, u jednom kompleksu, kako bi studenti mogli maksimalno da budu posvećeni učenju i minimalno ometani spoljnim svetom koji ima toliko mnogo da ponudi.

Panoramski pogled na Univerzitet Đurđa Fedkoviča u Černivcima, u zapadnoj Ukrajini, prvobitno sedište bukovinsko-dalmatinskih mitropolita. Foto: Wikimedia Commons/ridersontheglobe.com Panoramski pogled na Univerzitet Đurđa Fedkoviča u Černivcima, u zapadnoj Ukrajini, prvobitno sedište bukovinsko-dalmatinskih mitropolita. Foto: Wikimedia Commons/ridersontheglobe.com

Nagledali smo se fotografija Oksforda, Kembridža, Harvarda, Prinstona, Jejla, Konstanca, Hajdelberga, i drugih poznatih svetskih univerziteta koji plene ne samo svojom suštinom (obrazovnim kapacitetima i potencijalima, i doprinosom razvoju čovečanstva) već i svojom spoljašnošću (bila ona "starinska" ili moderna).

A, evo jednog univerziteta koji je malo poznat u svetu po svojoj suštini, ali koji po spoljašnjosti zaslužuje da se o njemu nešto napiše.

Semenište na Univerzitetu Đurđa Fedkoviča u Černivcima, u zapadnoj Ukrajini. Foto: Wikimedia Commons/Ilya Semenište na Univerzitetu Đurđa Fedkoviča u Černivcima, u zapadnoj Ukrajini. Foto: Wikimedia Commons/Ilya

U pitanju je Univerzitet Đurđa Fedkoviča u Černivcima, u zapadnoj Ukrajini, u kraju koji je nekada bio poznat kao Bukovina.

Zgrada u kojoj se ova institucija danas nalazi sagrađena je od strane češkog arhitekte Josefa Hlavke, i predstavlja majstorsku sinergiju raznih arhitektonskih stilova, pre svega lokalnog bukovinskog, vizantijskog i mavarskog, sa palatom Alhambrom kao očiglednom inspiracijom, i izvanredan je primer istoricističke arhitekture 19. veka.

Bivši Mitropolitski dvor u kompleksu koji danas zauzima Univerzitet Đurđa Fedkoviča u Černivcima, u zapadnoj Ukrajini. Foto: Wikimedia Commons/Ilya Bivši Mitropolitski dvor u kompleksu koji danas zauzima Univerzitet Đurđa Fedkoviča u Černivcima, u zapadnoj Ukrajini. Foto: Wikimedia Commons/Ilya

Prvobitna namena zdanja je bila da služi kao sedište bukovinsko-dalmatinskih mitropolita, pa su se tu nalazili i semenište i manastir, kao i crkva sa baštom i parkom.

Tokom Drugog svetskog rata ova regija iz ruku Rumunije prelazi u ruke Sovjetskog Saveza, koji za račun Ukrajinske SSR anektira oblast. Oni menjaju namenu zdanja i sele u njega univerzitet.

Bivši manastir u sklopu kompleksa današnjeg Univerziteta Đurđa Fedkoviča u Černivcima, u zapadnoj Ukrajini. Foto: Wikimedia Commons/Сергій Криниця (Haidamac) Bivši manastir u sklopu kompleksa današnjeg Univerziteta Đurđa Fedkoviča u Černivcima, u zapadnoj Ukrajini. Foto: Wikimedia Commons/Сергій Криниця (Haidamac)

Inače, zgrade ovog komleksa su postrojene u tri kraka i otprilike su stotinu metara duboke i sedamdeset metara široke, dok se na četvrtoj strani nalaze glavne kapije.

Zbog svoje lepote i arhitektonske vrednosti, kao i zato što svedoči o verskoj toleranciji negdašnje Austrougarske monarhije, upisana je u Uneskov spisak mesta Svetske baštine u Evropi.

Zgrada bivšeg semeništa u sklopu kompleksa današnjeg Univerziteta Đurđa Fedkoviča u Černivcima, u zapadnoj Ukrajini. Foto: Wikimedia Commons/Сергій Криниця (Haidamac) Zgrada bivšeg semeništa u sklopu kompleksa današnjeg Univerziteta Đurđa Fedkoviča u Černivcima, u zapadnoj Ukrajini. Foto: Wikimedia Commons/Сергій Криниця (Haidamac)

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA