Za Kineski zid ste svi čuli, ali će vas TAJNE koje on krije NAJEŽITI (FOTO)

S kolena na koleno rado se prepričava priča plemenite i hrabre devojke Meng Jiang Nu, koja se zaljubila i udala za Fan Xilianga. Iako je želela da sakrije svog mladoženju od kineskih vlasti koji su tražili radnu snagu za građenje zida, Fana su odveli upravo s tim ciljem

  • 6

Kineski zid je jedna od najpoznatijih građevina i odmah na početku moramo da vas razočaramo: građevina se ne vidi sa Meseca, iako mnogi u to veruju! Međutim, ovo nije jedina stvar koja će vas šokirati, ali u isto vreme fascinirati!

ZID ZBRATIMLJEN SA KINESKIM: Nema šanse da pogodite gde se nalazi ovo kulturno blago (FOTO)

Kineski zid građen je vekovima - prve utvrđenja za odbranu od napada nastale su još u petom veku pre Hrista, a gradnja je nastavljena sve do 17. veka! Najpoznatiji delovi zida građeni su ipak između 15. i 17. veka, za vreme dinastije Ming, kad je zid dobio prepoznatljiv oblik koji danas najčešće i viđamo na fotografijama.

Zid je dugačak 8.851 kilometara, sa prosečnom visinom od 15 metara, a širine od 7 metara. UNESCO ga je u međuvremenu uvrstio na popis Svetske baštine, a do dana današnjeg ostao je jedna od najfascinantnijih građevina koje su napravile ljudske ruke.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Veliki zid ste videli u filmovima, reklamama, serijama, ali verovatno niste ni zamišljali da se jedan njegov kraj završava u - moru! U mestu Laolongtou, naime, Kineski zid ulazi u Bohai more. To mesto se još i naziva "Glava starog zmaja", jer podseća na zmaja koji pije vodu.

Foto: Wikipedia/Bertrouf Foto: Wikipedia/Bertrouf

Naravno, uz takvu građevinu vezane su i brojne legende. S kolena na koleno rado se prepričava priča plemenite i hrabre devojke Meng Jiang Nu, koja se zaljubila i udala za Fan Xilianga. Iako je želela da sakrije svog mladoženju od kineskih vlasti koji su tražili radnu snagu za građenje zida, Fana su odveli upravo s tim ciljem. Meng nije više od godine dana čula nikakve vesti o svojem suprugu, pa je odlučila da ga poseti.

Foto: Wikipedia/Jakub Hałun Foto: Wikipedia/Jakub Hałun

Na dugom putovanju koje je potrajalo dve godine naišla je na mnoge prirodne prepreke, ali je konačno došla do dela zida na kojem je radio njen suprug. Nažalost, prešla je toliki put da bi saznala kako je Fan umro od iscrpljenosti. Kada je čula to, Meng nije mogla da sakrije svoju tugu, tako da je plakala tri dana uzastopce. Legenda kaže kako je usled toliko plakanja, Meng svojim suzama srušila deo zida.

Legendom o Meng i Fanu želeli su da ukažu na to koliko je ljudi životom platilo izgradnju zida radeći u teškim i nemogućim uslovima. Neki istoričari tvrde da je zid gradilo gotovo dva miliona radnika, te da su mnogi završili s fatalnim posledicama zbog neuhranjenosti, umora ili nesrećnim slučajem.

Postoje jezive priče kako su sva ta tela zazidana u Kineski zid, te su postala sastavni deo ove turističke atrakcije, koje svake godine posete milioni svetskih putnika.

(Telegraf.rs / Izvor: punkufer.dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA