Krenuli su sa suprotnih strana, susreli se. Šta mislite da se tamo dogodilo? (FOTO) (VIDEO)

Svetski poznata umetnica rođena u Beogradu imala je burnu ljubavnu vezu sa kolegom iz Nemačke koja je trajala nekoliko godina. Oni su rešili da jedan deo svog života obeleže neobičnim performansom obeležili kod Kineskog zida

  • 0

Umetnički i ljubavni par Marina Abramović i Frank Uve Lejsipen, poznatiji kao Ulaj, bili su u vezi nekoliko godina. Njihova ljubavna priča počela je davne 1976. godine u Amsterdamu, da bi odlučili da se na simboličan način rastanu kod Kineskog zida 1988. Nakon godina neviđanja, spominje se oko 20 ili 30 godina, nisu se videli sve do susreta u Njujorku 2010. godine tokom njenog performansa "Umetnik je uvek prisutan" u Muzeju moderne umetnosti (MoMA).

Sedela je tog dana sa strancima, ali kad je videla ovog čoveka nije mogla da zadrži suze! (VIDEO)

Ipak, istina je da nisu pričali od raskida do 1999. godine. Njih dvoje su bili ljubavnici i saradnici na umetničkim projektima više od 10 godina. Rastali su se te 1988. godine performansom "Ljubavnici" na Kineskom zidu.

Marina i Ulaj su krenuli sa suprotnih strana Kineskog zida, prepešačili 2.500 km, našli se na polovini, zagrlili i razišli. Od tada se nisu videli godinama.

Tokom njenog čuvenog performansa u muzeju u Njujorku pre šest godina, posetioci galerije sedeli su preko puta umetnice i gledali je u oči, a kada je Ulaj iznenada seo preko puta nje, ona je počela da plače i uhvatila ga je za ruke. I u njegovim očima su mogle da se vide suze.

Emotivni javni susret svakom ko ga je video naterao je suze na oči. Ali, ovo nije ljubavna priča koja se završava sa srećnim krajem.

Par godina nakon ovog susreta, Ulaj je izneo tvrdnju da je umetnica prekršila njihov dogovor iz 1999. godine da dele zasluge oko zajedničkih radova, kao i prihode od prodaja reprodukcija. On takođe tvrdi da je Abramović tražila od galerija da je najavljuju kao samostalnog umetnika oko njihovih zajedničkih radova, što je suprotno njihovom ugovoru i da mu je platila samo četiri puta za 16 godina.

Advokat Marine Abramović tvrdio kako se njegov klijent uopšte ne slaže sa tvrdnjama bivšeg partnera i da ne želi da ih komentariše.

Printskrin: Youtube / How I Became the Bomb Printskrin: Youtube / How I Became the Bomb

Prema tadašnjim navodima Ulaja, Marina Abramović i on nisu razgovarali godinama posle raskida, a uz posredovanje galeriste Šona Kelija u Njujorku, koji zastupa ovu umetnicu, sklopili su 1999. godine ugovor o načinu korišćenja zajedničkog opusa. Ulaj je prodao svoju fizičku arhivu, uključujuci negative i slajdove, Abramovićevoj koja je, prema odredbama ugovora, imala pravo da ih koristi za reprodukcije, ali i obavezu da ga obaveštava o njima i prodaji.

Ulaj se u međuvremenu oženio jednom Slovenkom, i živi na relaciji Amsterdam - Ljubljana. Mnogi su smatrali da je napadao jer je postala svetski poznata, nešto što on nikada nije uspeo da bude.

Pogledajte njihov dirljiv susret:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA