SLOVENAČKI MEDVED NAPRAVIO HAOS: Oplodio je previše medvedica, hoće da ga uspavaju!

Medved se odlično snašao na nepoznatom terenu, pa nova genetska istraživanja pirinejske medveđe družine pokazuju da je u međuvremenu postao otac tri četvrtine medveda koji tamo žive

  • 10

Medved Pajros bio je poslat na Pireneje kako bi osnažio vrstu, a svojim reprodukcijskim sposobnostima nadmašio je sva očekivanja. Pošto se pari i sa svojim potomstvom, španski biolozi razmišljaju da ga kastriraju ili odstrele kako bi spasili bioraznolikost vrste.

LAV, TIGAR I MEDVED SU BRAĆA VEĆ 15 GODINA: Raznežićete se kada vidite kolika je to LJUBAV (FOTO) (VIDEO)

Ta okrutna ideja naišla je na zgražavanje u Sloveniji, odakle je taj medved bio poslat na Pireneje u okviru programa jačanja oslabljene populacije smeđih medveda u tom području.

Pajros se i predobro snašao na nepoznatom terenu, pa nova genetska istraživanja pirinejske medveđe družine pokazuju da je u međuvremenu postao otac tri četvrtine medveda koji tamo žive jer se pario i sa svojim ženskim potomstvom. Plodni Pajros, kojem je 27 godina, postao je potpuno dominantan na planini koja deli Španiju od Francuske.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Budući da parenje među srodnicima donosi genetske bolesti i slabljenje vrste, u Španiji je napravljeno više varijanti za rešenje problema s potentnim mužjakom visokim 210 centimetara i teškim 220 kilograma.

Među njima su odstrel, kastracija, ali i Pajrosov "progon" u Sloveniju, čija su društva za zaštitu životinja odmah reagovala. Ona traže da slovenačka vlada u zamenu za Pajrosa ponudi Španiji mlađeg medveda koji bi, nešto suzdržanije, nastavio tamo gde je Pajros stao, piše u utorak ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Niko, međutim, ne može reći da Pajros nije ispunio svoju misiju jer je smeđi medved u Pirenejima pre njegoog dolaska važio za skoro izumrlu vrstu.

(Telegraf.rs / Foto-ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA