ARHEOLOZI NA PRAGU SENZACIJE: Pronađeni tragovi kada su stvarno napisani biblijski tekstovi (FOTO)

Mnogi arheolozi i istraživači i dalje se sukobe u kom periodu su napisani biblijski tekstovi

  • 8

Izraelski matematičari i arheolozi kažu da su pronašli dokaz koji sugeriše da su ključni biblijski tekstovi možda bili napisani mnogo ranije nego što neki intelektualci misle.

OTKRIVENA SKRIVENA PREGRADA U TUTANKAMONOVOJ GROBNICI: U njoj je rešenje za drevnu misteriju!

Koristeći tehnologiju za analizu rukopisa, sličnom onom koje koriste obaveštajne agencije i banke za analizu potpisa, tim univerziteta Tel Aviva utvrdio je poznate dvrevne jevrejske natpise, iz oko 6000. godine p.n.e., napisalo najmanje šest različitih autora.

Iako natpisi nisu iz hebrejske Biblije, njihovo otkriće sugeriše da je bila široko rasprostranjena pismenost u antičkoj Judeji, u vreme kada su se prikupljala biblijska dela.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Istraživači se nadaju da će rezultati istraživanja, objavljenih u ponedeljak u Nacionalnoj akademiji nauka, američkog naučnog časopisa, doprineti rešavanju dugogodišne rasprave o tome kada su biblijski tekstovi prvi put počeli da se pišu: da li je došlo pre ili posle vavilonske opsade i razaranja Jerusalima 586. godine p.n.e.?

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Poslednjih nekoliko godina, mnogi naučnici su pripisali strukturu biblijskih tekstova, iz Knjige Isusa Navina i Knjige kraljeva, periodu posle opsade Jerusalima.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Naučnik Izrael Finkelštajn veruje da su tekstovi pisani pre opsade, u kasnom 7. veku p.n.e.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • victoria

    12. april 2016 | 18:07

    Sta znaci sesto jiljadite godine? Svakako da je pocela da se pise pre progonstyva u Vavilon jer prvih pet kniga je napisao Mojsije koji je ziveo pre 4500 godina. David je pisao psalme pre 4000 godina. I nisu jedini. I pre Mojsija je postojalo klinasto pismu koje se razvilo u Mesopotamiji a predak Mojsija, Avraham je u pocetku ziveo tamo. Egipat je takodje mao svoje pismo i pre Mojsija.

  • predator na grani

    13. april 2016 | 00:29

    Gluposti 100%

  • Pera Kojot # 1

    12. april 2016 | 18:19

    Sve je moguce!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA