VATRENI PRSTEN PACIFIKA: U ovom delu sveta se dešavaju KATASTROFE, a najgore tek sledi (FOTO) (VIDEO)

Ovde se nalazi 40 odsto svih aktivnih vulkana koji uz to, kao stratovulkani ili sivi vulkani, imaju ogromnu eksplozivnu snagu

  • 9
Foto: Wikimedia / Ævar Arnfjörð Bjarmason

Foto: Wikimedia / Ævar Arnfjörð Bjarmason

 

U poslednjih nekoliko dana dogodilo se nekoliko zemljotresa, koji su odneli na stotina života dok je povređeno nekoliko hiljada ljudi. Japan je osetio najveće potrese, za samo nekoliko dana čak tri zemljotresa su pogodila Zemlju izlazećeg sunca, uključujući i danšnji. Na udaru je bio i Pakistan, Indija, Mjanmar, Ekvador i Meksiko.

 

OVO PODRUČJE NA PLANETI ZEMLJI TREBA DA NAS BRINE: Naučnici u strahu, najgore tek sledi! (FOTO) (VIDEO)

 

Sem malo udaljenije Indije i Pakistana, ostale države spadaju u poznati Vatreni pojas Pacifika. To je pojas vulkana koji okružuje Tihi okean. Tu se nalazi 40 odsto svih aktivnih vulkana koji uz to, kao stratovulkani ili sivi vulkani, imaju ogromnu eksplozivnu snagu.

 

Vatreni pojas Pacifika se najvećim delom sastoji od niza ostrvskih lukova kao što su Aleuti, Kurili ili japansko ostrvo Rijoku. Samo na nekoliko zapadnopacifičkih ostrvskih lukova otpada 45 odsto svih vulkana na svetu.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

On počinje na zapadnom obodu Tihog okeana sa Kamčatkom na kojoj ima 28 aktivnih vulkana. Od Kamčatke ka jugu vatreni pojas Pacifika se pruža preko Kurilskih ostrva gde ima 39 aktivnih vulkana. Od Kurilskih ostrva vulkanska zona se nastavlja na japanska ostrva gde ima 49 aktivnih vulkana. On se dalje nastavlja preko Filipinskih ostrva sa 12 aktivnih vulkana, Celebesa (4 vulkana), Nove Gvineje (10 vulkana), pa preko Nove Britanije, Solomonskih ostrva, Novih Hebrida, ostrva Karmedek i Novog Zelanda (5 vulkana) do Antarktika.

 

Istočni obod vatrenog pojasa Pacifika počinje Aleutskim ostrvima (25 vulkana), odakle se prostire preko Aljaske na Kordiljere (Stenovite planine i Ande). Veliki sistem planinskih venaca Anda i Kordiljera ima preko 80 aktivnih vulkana, od kojih su najznačajniji Lasen Pik (3.181 m) u Kaskadskim planinama, Popokatepetl (5.452 m), Orizaba (5.700 m) i Kolima (3846 m) - sva tri u Meksiku. U Južnoj Americi najznačajniji su Kotopaksi (5.896 m) u Ekvadoru, koji je najviši aktivni vulkan na svetu, Misti (5.842 m) u Peruu i Domujo (4.708 m) i Akonkagva (7.035 m) u Argentini.

 

 

U Tihom okeanu se nalaze i Havajska ostrva sa vulkanima Mauna Loa (4.170 m), Mauna Kea (4.202 m), Hualalaj (2.520 m) i Kilauea (1.247 m).

 

Taj pojas živih vulkanskih aktivnosti obuhvata gotovo celu pacifičku tektonsku ploču. Duž njenih rubova usled tektonike ploča dolazi do subdukcije koje stvaraju slaba područja u litosferi koja pogoduju izlasku tekuće magme.

 

Najmanje 246 osoba je poginulo, a 2.527 povređeno u razornom zemljotresu koji je u subotu uveče pogodio Ekvador. Potpredsednik Horhe Glas je obišao uništenu priobalnu oblast, rekao je da je lista nestalih osoba veoma duga, ali nije želeo da precizira koliko se imena na njoj nalazi. Kako je naveo, očekuje se da će broj žrtava biti veći, prenela je agencija AP.Spasioci i dalje pokušavaju da dođu do preživelih koji su još zatrpani u ruševinama.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Dva smrtonosna zemljotresa pogodila su Japan prošle nedelje, kada je poginulo 42, a povređeno više od 1.000 ljudi.

 

Sudeći po Tihookeanskom vatrenom prstenu, cela zapadna strana američkog kontineta i istočna strana azijskog, sa Australijom i Okeanijom, u opasnosti je i svakog časa može doći do erupcije nekog od vulkana, praćenog zemljotresom i štete koje ostavlja za sobom.

 

Pogledajte video:

 

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Nikolas

    19. april 2016 | 00:31

    SAMO DA NEZADRMA U PODRCJU JELONSTON PARKA -GDE KRCKA NA MALOJ DUBINI VULKAN KOJI BI RAZORIO AMERIKU I CITAVU PLANETU!! IZUMRLI BI KO DINOSAURUSI!!! NEKA NAS BOG CUVA!!!

  • Biljana

    19. april 2016 | 00:34

    "Boziji narode"Tako smo,sami sebe nazvali.Samo nisam sigurna da Boziji narod zeli,raduje se i prizeljkuje drugim narodima,zlo.Mi nikome nista nismo ucinili lose,a vidim i kod nas i polave i zemljotresi i ko zna sta sve mozemo zaraditi od nasih"lepih" misli i "lepih" zelja drugim narodima.Pa sada udarajte minuse,a ja vam svima zelim srecu i prst na celo,razmislite iskreno pre svih osuda.

  • CgSrbin

    18. april 2016 | 19:30

    Dako rokne u san francisko

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA