MISTERIOZNI OSTACI NA 5.000 METARA VISINE: Ovo jezero krije mračnu tajnu (VIDEO)

Jezero je zaleđeno tokom većeg dela godine, pa su se ostaci pokojnika godinama krili se ispod leda i snega. Međutim, kako se led topi, tako se otkriva tajna jezera Rupkand, a skeleti se uglavnom mogu jasno videti u toku samo jednog meseca u godini

  • 0

U jezeru Rupkand na Himalajima pronađeno je na stotine ljudskih ostataka koji su zbunjivali naučnike. Njih je 1943. godine pronašao H.K. Madval, čuvar Nacionalnog rezervata "Nanda Devi". Decenijama, niko nije uspevao da shvati kako su se tela našla u jezeru koje se nalazi na 5.029 metara nadmorske visine.

LEDENI HOROR: Planinari su nestali pre 55 godina, a onda su pronađene njihove ZAMRZNUTE LOBANJE (FOTO)

S obzirom da je jezero zaleđeno tokom većeg dela godine, ostaci pokojnika su se godinama krili se ispod leda i snega. Međutim, kako se led topi, tako se otkriva tajna jezera Rupkand, a skeleti se uglavnom mogu jasno videti u toku samo jednog meseca u godini.

Ostaci su otkriveni tokom Drugog svetskog rata, pa su mnogi verovali da je reč o ostacima japanskih okupatora. Ubrzo je, međutim, već prvim istraživanjem procenjeno da su skeleti stari najmanje 100 godina, tako da se mnogim teorijama pridružila još jedna, koja je zvučala mnogo uverljivije.

Printskrin: Google Eart Printskrin: Google Eart

Istraživači su, naime, smatrali da su skeleti ostaci vojske Kašmira koja je nestala na Himalajima 1841. godine. Datumi i brojevi su se poklapali, ali je sada trebalo utvrdti šta je bio tačan uzrok smrti – klizišta, napadi, bolesti ili masovna samoubistva.

Foto: Wikipedia/Schwiki Foto: Wikipedia/Schwiki

Tokom šezdesetih godina XX veka, skeleti su ponovo analizirani, a ovog puta su istraživači utvrdili da su ostaci stari od 500 do 800 godina, odbacujući teoriju o stradanju kašmirske vojske i podstičući spekulacije o propaloj invaziji sultanata Delhi, u XIV veku. Oštećenja kostiju ukazivala su, tvrdili su eksperti, da su se preminuli borili pre smrti.

Foto: Flickr/Abhijeet Rane Foto: Flickr/Abhijeet Rane

Godine 2004, "National Geographic" je poslao svoj tim da istraži ovaj slučaj i da snimi dokumentarni film Roopkund: The Skeleton lake. Istraživanje je počelo analizom DNK, koja je pokazala da su među približno 200 otkrivenih dela postojale dve različite grupe ljudi – oko 70 odsto tela bilo je genetski povezano s ljudima koji danas žive na teritoriji Irana, dok je manji deo sličan DNK današnjeg lokalnog stanovništva u blizini Rupkanda.

Kako su objasnili stručnjaci, najverovatnije je reč o grupi hodočasnika, najverovatnije porodica, koji su pokušavale da pređu planinu.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA