KAD ZAĐE SUNCE, U OVOM JEZERU SE DEŠAVA MAGIJA: Izgleda kao da je iz Avatara (FOTO)

Svetlećih meduza u morima je sve više zbog jakih klimatskih promena i prekomernog ribolova. Inače, meduze su poznate pod latinskim nazivom "Noctiluca scintillans"

  • 3

Neverovatna plaža, koja sija i šljašti, ne može se videti u svim delovima sveta, ali, u Kini i Japanu može. Ovo je jedan zadivljujući prizor, a mnogima nije bilo jasno kako se ta "magija" u vodi dešava? Morsku vodu "boje" meduze, bogate fluorescentnim proteinom.

NAJEZDA BIBLIJSKIH RAZMERA: Na hiljade meduza prekrilo obalu, ljudi se plaše ovog prizora (FOTO)

Ovih svetlećih meduza je u morima sve više zbog jakih klimatskih promena i prekomernog ribolova. Inače, meduze su poznate pod latinskim nazivom "Noctiluca scintillans".

Foto: Wikipedia/Sander van der Wel Foto: Wikipedia/Sander van der Wel

Osim što svetle, uz pomoć njih se može dijagnostikovati rak duboko u ljudskom organizmu. Medicinski istraživači tvrde da je ovaj protein moguće isprogramirati tako da se veže za ćelije raka, što je lako uočiti pomoću specijalne kamere.

Foto: Wikipedia/Hans Hillewaert Foto: Wikipedia/Hans Hillewaert

Meduze su prve životinje kod kojih se javlja nervni sistem i sadrže u sebi najviše vode od svih životinja. Jednolični pokreti im omugućavaju da se neumorno kreću. Iako su opasne po ljudsku vrstu svrstavaju se u najlepše životinje.

Foto: Wikipedia/Sander van der Wel Foto: Wikipedia/Sander van der Wel

Slična situacija dogodila se i u Bristolu, kada je u moru uočena velika svetleća meduza.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA