O ČEMU RAZMIŠLJA VAŠA MAČKA: Naučite jezik svoje ljubimice i zavirite joj u glavu (FOTO)

Šta znači sporo treptanje? Šta nam govori njen rep? Zbog čega joj se zenice ponekad šire, kad se oseća ugroženo? Šta hoće da nam kaže zvukovima koje ispušta?

  • 3
Najfotogeničnija mačka na svetu Foto: Instagram/smoothiethecat

O čemu razmišlja vaša mačka, šta joj je tačno na umu, i šta misli o vama, sve je to sadržano u govoru njenog telu. Mačke koriste čitav niz signala, kao što su držanje, izraz lica i zvukovi, da bi vam poslale poruku.

Ako naučite kako da dešifrujete mačiji jezik, moći ćete da ostvarite znatno dublju vezu sa svojim kućnim ljubimcem nego što ste ikada mislili.

1. Pokazivanje stomaka

Kada vam pas pokazuje stomak, to znači da vam veruje. Kada mačka pokazuje stomak, to bi moglo da znači da je srećna, zadovoljna i relaksirana, ali može da znači i da ima osećaj da je saterana u ćošak i da ne može da pobegne, pa zauzima ovu pozu koja je izrazito defanzivna jer joj pruža mogućnost korišćenja sve četiri šape i zuba.

Stoga, ako vas vaša mačka izgrebe nakon što se prevrnula na leđa a vi krenuli da je mazite, znajte o čemu je reč.

Foto: Imgur/caroline12006 Foto: Imgur/caroline12006

2. Sporo treptanje

Ako mačka ljudsko biće ili drugu mačku dočekuje sporim, malaksalim treptanjem, izražava naklonost i poverenje.

Zbog čega? Zato što je u mačijem svetu zatvaranje očiju u prisustvu drugog bića najveći mogući znak poverenja. Sporim zatvaranjem pa otvaranjem očiju, ona vam daje do znanja da je svesna vašeg prisustva i da zna da joj niste pretnja. Sledeći put joj uzvratite na isti način, kada to vidite.

Foto: Instagram/smoothiethecat Foto: Instagram/smoothiethecat

3. Rep

Rep je najtačniji barometar mačijeg raspoloženja. Kada se drži visoko, iskaz je poverenja. Umotan oko repa druge mačke ili ljudskih nogu, znak je prijateljstva. Ali, ako mačka svoj rep drži ispod ili između svojih nogu, nesigurna je i nervozna.

Uspravni i nakostrešeni rep je siguran znak da se vaša mačka oseća ugroženo. U kombinaciji sa zakrivljenim vrhom, nakostrešenom dlakom po leđima i isukanim kandžama, govori vam sledeće: "Odbij od mene".

Foto: vasi.net Foto: vasi.net

4. Oči

Premda ljudi koriste direktan pogled da bi izrazili naklonost, mačke to shvataju kao pretnju, zbog čega obično gravitiraju prema onoj osobi u prostoriji koja se ponaša kao da je ignoriše. Što je uplašenija, mački su zenice sve šire, pošto želi da upije što je moguće više vizuelnih informacija.

Kod uzbuđene ili besne mačke, zenice mogu da postanu sužene, čime su fokusirane na jedan konkretan detalj.

Međutim, mačkine oči su takođe i pod uticajem svetlosti u prostoriji, zbog čega uvek treba gledati njen govor tela u celini da bi se dokučilo šta joj je u glavi.

Foto: vasi.net Foto: vasi.net

Kada shvati da je neko posmatra, vrlo je moguće da će prestati da radi ono što je radila do tog trenutka i da će početi da razmatra (iz njene perspektive) novonastalu situaciju.

5. Vrebanje

Čak se i najumiljatije mačke mogu odlučiti na agresiju i osvetu, ako se osećaju ugroženo ili uzbuđeno od previše igre ili maženja.

Foto: vasi.net Foto: vasi.net

Kada vide da se nešto kreće, poput ljudske ruke ili miša ili igračke, može se kazati da su programirane da krenu u poteru i da zadaju udarac i "ubiju". Ako vidite da počinje da vreba vašu ruku, najpametnije je da se ukočite, zato što će to prekinuti njen urođeni obrazac vrebanja.

Kada se iskombinuju ovi i svi znaci koje smo prethodno naveli, shvatite da to nije trenutak da joj se umiljavate i da joj tepate i da je mazite. Jednostavno je ispoštujte i odstupite.

6. Zvukovi

Foto: Instagram/smoothiethecat Foto: Instagram/smoothiethecat

Mačke su adaptirale svoje mjaukanje kako bi bolje manipulisale ljudima i kako bi na kraju dobile ono što žele, zbog čega ne mjauču toliko prema drugim mačkama koliko prema nama.

Predenje obično govori da su zadovoljne, ili da traže utehu, u periodu kada se oporavljaju od bolesti ili su blizu umiranja. Piskavo mrmorenje je način da kažu da ste joj prijatelj.

Režanje, šištanje ili pljuvanje su empatični načini da vas upozore da bi trebalo da je se klonite, barem dok se ne smiri. Kada ispuštaju zvuk koji se može opisati kao kreštavo zavijanje ili plač, to znači da se osećaju ugroženo od strane drugih mačaka; ovo često rade mužjaci koji nisu kastrirani, i gluve mačke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • DREAM

    13. jul 2016 | 11:51

    Bas tako!Mace samo treba voleti,jer su one u svojim emotivnim odabirima nepogresive.Kada vole,daju sve od sebe,iskreno.Treba ih zaista upoznati i lepo je ziveti s njihovim ludorijama.Moja maca dobrica cak ima psa za dobrog saveznika u igrarijama!

  • ferrari909

    13. jul 2016 | 15:02

    Moja je vandal nad vandalima prva generacija sa ulice koja je usla u kucu grize , grebe ,ujeda ma terorise za sve pare ali ja je svejedno volim najvise na svetu i lagano je smirujem jer sta cu ja sam nju birao a ne ona mene....

  • MIkele

    15. jul 2016 | 16:55

    MA STVARNO NISAM ZNAO

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA