MISTERIJA KNJIGE POSVEĆENE NIKOLI TESLI: Čitavih 45 godina su OVU posvetu krili od nas! (FOTO)

Nije teško shvatiti zašto se posveta Tesli nije štampala u mnogim izdanjima ovog romana. Sve je jasnije kad se posveta pročita

  • 2

U romanu "Hajduk Stanko" (1896), koji je biser iz pera Janka Veselinovića,  nalazi se posveta Nikoli Tesli, koja gotovo nigde nije objavljena u Jugoslaviji (1945-1990), iako je tada baš "Hajduk Stanko" štampan u blizu 50 izdanja.

PRIČA O NIKOLI TESLI: Zbog ovog dokumentarca još više ćete voleti SRPSKOG GENIJA! (VIDEO)

Teško je objasniti zašto se posveta Tesli nije mogla naći u mnogim izdanjima ovog romana, ali ono što je važno napomenuti jeste da "Hajduk Stanko" ima dve posvete - jednu namenjenu Tesli, a drugu "Svetim senima ustanika". Zašto je posveta Tesli bila izbegavana, ostaje samo da slutimo, a "slutiti još jedino znam", rekao bi Dis.

Malo je poznato da su se ova dva vrsna uma (Tesla i Veselinović) susrela 1892. godine prilikom Tesline posete Beogradu. Bio je jun, vrela letnja noć se uvukla u kuće, a Tesla, Janko i Zmaj su dočekali jutro kod "Vajferta". Pretpostavlja se da je baš tada Tesla pričao i o svom ocu, što je kasnije Janko Veselinović, smatraju mnogi teslolozi, iskoristio da oblikuje lik popa Miloja - po ličnosti Milutina Tesle, oca čuvenog naučnika, koji je bio pravoslavni sveštenik.

DA, PUTOVANJE KROZ VREME JE MOGUĆE: Tesla i Ajnštajn su bili deo misterioznog "PROJEKTA DUGA" koji to dokazuje!

Fenomenalna posveta glasi ovako:

"Junaku našeg doba, Velikom Srbinu, Nikoli Tesli. Devetnaesti vek plete Ti venac slave. Dopusti i meni da u nju upletem jedan cvetak sa naših polja, cvetak prost, ali poškropljen krvlju i orošen suzom naših predaka. Njegov miris neka Te seća Tvoje Otadžbine, neka Te seća onih zanosnih priča o junaštvu i požrtvovanju kojima Te je Tvoja Srpska majka u detinjstvu zapajala. Primi ga, Srbine, onako srdačno kao što ga srdačno pruža Tvoj veliki poštovalac Janko Veselinović".

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Kiki

    11. jun 2016 | 12:14

    Jos jedna potvrda o tome ko je .N.Tesla

  • Glas razuma

    11. jun 2016 | 19:28

    Nije mogla nigde da se procita, jer komunisti ili ti komunjare su nam prosipale bratstvo i jedinstvo u koje su Srbi slepo verovali i da se katolicki Srbi nebi uvredili. Nebi se ni oni uvredili nego ona saka Hrvata iz zagorja, u to vreme polupismenih i nepismenih seljaka. Zato danas potomci tih polupismenih koji s ponosom nose U na srcu i celu svojataju pravoslavca Teslu. Sta cete kad nemate svoje perje tudje je tu da popuni rupu. TESLA JE VAZDA BIO I OSTACE SRPSKI GENIJE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA