KONAČNO REŠENA VELIKA MISTERIJA BIBLIJE? Pronađeno antičko groblje koje će ispraviti nepravdu u Svetoj knjizi (FOTO)

- Filistejci su imali lošu propagandu, a analiza groblja mogla bi srušiti brojne mitove. Nakon duge potrage, napokon bismo mogli odgonetnuti tajnu njihovog porekla - rekao je Daneil M. Masters, jedan od glavnih istražitelja

  • 3

Arheolozi su prvi put u istoriji pronašli antičko groblje Filistejaca na kojem su zatekli oko 200 ljudskih ostataka naroda koji je nastanjivao Filisteju. Ono po čemu su ostaci ovog naroda bitni jeste jer mogu da otkriju mnogo tajni o Golijatu kojeg je ubio brat David.

ARHEOLOZI NA PRAGU SENZACIJE: Pronađeni tragovi kada su stvarno napisani biblijski tekstovi (FOTO)

Kako se predpostavlja, groblje je staro oko 3.000 godina, a ono se nalazilo nedaleko od Aškelona, na mestu gde se nalazio filistejski grad. Naučnicima se prvo nije činilo da je reč o ostacima Filistejaca jer su pronađeni zakopani uz nakit, oružje i mirisna ulja, a kroz istoriju su bili poznati kao narod koji ne mari za higijenu.

- Filistejci su imali lošu propagandu, a analiza groblja mogla bi srušiti brojne mitove. Nakon duge potrage, napokon bismo mogli odgonetnuti tajnu njihovog porekla - rekao je Daneil M. Masters, jedan od glavnih istražitelja.

Foto: Profimedia, AFP Foto: Profimedia, AFP

U Bibliji su Filistejci prikazani kao najveći neprijatelji Izraelaca, stranci koji su se doselili sa zapada i smestili se u pet velikih gradova u današnjem Izraelu i pojasu Gaze. Filistejsko nasleđe živi u imenu Palestine, izrazu koji su Rimljani dali toj regiji u 2. veku. Ovo arheološko otkiće je napokon objavljeno nakon 30-godišnje ekspedicije iskopavanja tima arheologa sa Univerziteta Harvard, Boston i Alabama.

Arheolozi su o pronađenim ostacima ćutali pune tri godine jer nisu želeli da privuku Jevreje koji su u prošlosti organizovali proteste protiv istraživanja u kojima se nalaze ljudski ostaci, tvrdeći da bi mogli biti jevrejski i da se protive verskim zakonima. Istraživači su iskopali oko tri metra u dubinu kako bi pronašli groblje, iznad kojeg je naknadno nastao rimski vinograd.

Osim standardno ukopanih tela, pronašli su i dokaze kremiranja, koji su u to doba bili izrazito skupi i govore u prilog tome da Filistejci nisu bili sirotinja niti divljaci kakvima ih se prikazuje.

Mnogi su dugo verovali kako su Filistejci došli iz Egejskog područja, na temelju keramike pronađene na mestima gde su živeli, smatrajući kako su mogli doći s grčkog kopna, Krete, Cipra ili čak današnje Turske.

- Kosti mogu kriti odgovore, ovo je vrlo značajno otkriće - istaknuo je arheolog Josi Garfinkel.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • victoria

    12. jul 2016 | 13:58

    Biblija ih ne opisuje kao divljake. Bili su neprijatelji Izraelcima ali ne bas uvek. Takodje kad su Jevreji stigli iz Mesopotamije, Filistejci su imali utvrdjene gradove i imali naprednu tehnologiju. Jevreji su tad bili nomadi i bavili se stocarstvom. Tek kasnije su poceli da grade naselja i da se obucavaju ratovanju.

  • Stike Bombe

    12. jul 2016 | 15:22

    Biblija nije tacna ni 10 %

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA