NARODNA VEROVANJA KAD VIDITE "ZVEZDU PADALICU": Evo šta NIKAKO NE SMETE DA URADITE u petak uveče! (VIDEO)

Neki zvezdu padalicu vezuju za smrt, pa se smatra da zvezda preminulog pada jer se njegov život ugasio

  • 5

Otkad su naučnici objavili vest da će ove godine biti dvaput više meteora i da će na nebu 12. avgusta biti čak 200 zvezda padalica, u narodu u Srbiji počele su da kruže razne priče o verovanjima šta treba uraditi kada se na nebu uoči pad meteorita.

Astronomski magazin je na svom veb-sajtu objavio da se, recimo, u okolini Valjeva veruje da ne treba reći da zvezda pada jer bi mogao biti ubijen neki vojnik koji je u bekstvu i tada se kaže: "Beži, druže, za goru!" Prema nekim legendama, meteor je "zmaj koji je uzleteo, pa nestao". Meteori su, po drugima, zvezde koje beže. Neki ljudi veruju da je meteor na nebu znak da je neko pobegao iz zatvora, a isti ti čvrsto veruju da će begunac biti uhvaćen ako je kriv.

U PETAK NAS NA NEBU OČEKUJE SPEKTAKL: Evo šta morate da uradite u ponoć (VIDEO)

Neki zvezdu padalicu vezuju za smrt, pa se smatra da zvezda preminulog pada jer se njegov život ugasio. Ovaj magazin navodi i da postoji ubeđenje da se na mestu na kom pada zvezda nalazi zlato.

Pre šest godina 12. novembra na jugu Srbije primećena je svetlosna lopta koja je velikom brzinom preleatala nebo, a zatim su se čule detonacija i podrhtavanje tla. Predsednik Astronomskog društva "Alfa" iz Niša, prof. Odseka za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u tom gradu prof. dr Dragan Gajić objasnio je ranije da je pojava koja je uočena na nebu na jugu Srbije, uz zvuk, svetlosti i potres, veoma retka, i da se verovatno radi o bolidu.

Printskrin: Youtube/ScienceAtNASA Printskrin: Youtube/ScienceAtNASA

OGROMAN METEOR IZNAD EVROPE: Pogledajte neverovatan snimak! (VIDEO)

Gajić je rekao Tanjugu da, ukoliko je takvo telo palo, onda je reč o meteoritu koji nije u prečniku većem od jednog metra, jer bi u suprotnom, ukoliko je većih dimenzija, izazvalo posledice na širem području.

- Retko se događa da imamo i zvuk i svetlost i ta pojava u nauci nije do kraja razjašnjena. Prilikom naleta dolazi do udara i stvaranja jonuzijućih talasa, a pri samom tlu ti talasi se pretvaraju u mehaničke talase. To je za sada jedino izgledno objašnjenje za takvu pojavu u kojoj imamo i zvuk i svetlost - naveo je Gajić.

Pošto se u prvim informacijama navodi veći broj očevidaca, verovatno se dogodilo tako kako su oni rekli, ali će ta pojava biti detaljnije istražena i preispitana da bi se tačno znalo o čemu je reč, napomenuo je Gajić.

Bolid je sjajan meteor koji je svetliji od planete Venere i prate ga zvučni efekti koji nastaju prilikom njegovog raspada.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Engie

    10. avgust 2016 | 10:53

    Jel sam jedina koja zamislja zelju kada vidi zvezdu padalicu?

  • Alien resurrection doctor

    9. avgust 2016 | 23:30

    Kako no biblija kaze da ce zvezde padati kao smokve jer nas biblija uci da su zvezde velicine smokvi hahaha , a nema pojma da su to meteori nastali eksplozijama zvezda koje su se dogodile pre milione godina pa su meteori konacno doputovali do suncevog systema . Zvuk mnogo sporije putuje od svetlosti a materija jos sporije tako da moraju proci stotine pa I hiljade godina da meteor doputuje do zemlje I velicina tih "smokvi " se meri u milionima kilometara ! Nama naj bliza smokva tj zvezda je alfa kentaur I udaljena je 4 svetlosne godine od zemlje to znaci da se nalazi 40 biliona kilometara daleko . Malene smokve .

  • PREDATORS

    10. avgust 2016 | 12:07

    Lajk za smokve .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA