ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE KOJE ĆE PROMENITI SVET: Prve piramide nisu bile u Egiptu (FOTO) (VIDEO)

Arheolozi su je otkrili pre godinu dana, ali su to saznanje držali pod velom tajne

  • 10

U udaljenoj oblasti Kazahstana, Karagandi, otkriveni su ostaci piramide u egipatskom stilu, na oko 6.276 kilometara severoistočno od Kaira.

Ove piramide su misterija za ceo svet. Niko za njih nije čuo, a samo nekolicina ih je videla (FOTO) (VIDEO)

Struktura piramide je u ruševinama, ali se smatra da je ona dvojnik poznate Džozerove piramide, a sagrađena je 1.000 godina pre njenog poznatijeg "rođaka".

Arheolozi su je otkrili pre godinu dana, ali su to saznanje držali pod velom tajne. U narednih nekoliko dana planiraju da istraže neotvoreni mauzolej piramide.

- Sagrađena je pre više od 3.000 godina u Sarjarki za lokalnog faraona, lidera lokalnog moćnog plemena koje datira iz kasnog bronzanog doba - rekao je arheolog Viktor Novozhenov.

Foto: Facebook/ Дмитрий Володин Foto: Facebook/Дмитрий Володин

Fotografije piramide u Kazahstanu otkrivaju ono što Novozhenov naziva "senzacionalnim otkrićem", a koje pokazuju već iskopane artefakte na nalazištu i raspored temelja piramide.

Ovo neverovatno otkriće je predvodio tim naučnika sa Instituta za arheologiju Sarjarkinski u Karagandi pod vođstvom Igora Kukuškina.

- Oblik ove neverovatne konstrukcije nas je podsetio na poznatu Džozerovu piramidu u Egiptu - kaže Novozhenov.

U sovjetsko vreme, Karaganda je bio nadimak za "nedođiju" i destinaciju političke izgnanike iz mnogih delova bivšeg SSSR-a. Ali, otkriće piramide pokazuje da bogata kultura ovde "cvetala" u dalekoj prošlosti.

Foto: Facebook/Victor Novozhenov Foto: Facebook/Victor Novozhenov

Fotografije arheološkog nalazišta pojavila se juče ističući mauzolej koji je nazvan piramida Begazinskaja, izgrađena pre između 3.000 i 3.500 godina.

Arheolog Viktor Varfolomev je rekao da je mauzolej pronađen u okrugu Šet u regiji Karaganda, u centralnom Kazahstanu, na desnoj obali reke Talda.

Celo nalazište sadrži više od 27 konstrukcija koje datiraju iz različitih epoha. Najveća zgrada ima pet nivoa kamenja, dok odaja ima sedam metara u prečniku.

Piramide postoje i na drugim mestima poput Meksika i Kine, ali ovo bi mogla da bude prva ovakva "imitacija" u Kazahstanu.

Foto: Wikipedia/Charlesjsharp Foto: Wikipedia/Charlesjsharp

Džozerova "stepenasta piramida" je arheološki dragulj u nekropoli Sakari, severozapadno od egipatskog grada Memfisa. Sagrađena je oko 2700 godine pre nove ere za sahranu faraona Džozera.

Simbolika piramide je bila u tome da je piramida ličila na golemo stubište kojim bi se faraonova duša trebala uzdići do neba i pridružiti se bogu Sunca.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: Daily mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ljubisa

    17. avgust 2016 | 17:50

    Rtanj?

  • Dino

    17. avgust 2016 | 18:36

    Naše Bosanske piramide su stare,prema nalazima Egiptologa i Moskovskog univerziteta, 20 000 godina minimalno

  • victoria

    17. avgust 2016 | 17:12

    Zasto bi bia imitacija bilo koje druge gradjevine? Gradile su se u razlicitim drevnim civilizacijama. Slicno piramidama koje su bile grobnice u Egiptu, u Meksiku,Kini i kraljevstvima Mesopotamije one su bile hramovi. Drugacije se zovu zigurati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA