KAKO FUNKCIONIŠE KAPITALISTIČKI SISTEM: Da li je ova komunistička ilustracija tačna?! (FOTO)

Ruska verzija iz 1900. godine poslužila je američkim ilustratorima poreklom izgleda s našeg podneblja, da deset godina kasnije izrade mnogo čuveniji i univerzalniji crtež. Oba su u suštini iste poruke: radnici i seljaci uzdržavaju sistem koji ih eksploatiše, i ako to prestanu da rade sistem propada

  • 5
Piramida kapitalističkog sistema, čuvena američka ilustracija iz 1911. godine. Foto: Wikimedia Commons/Uni Hamburg Piramida kapitalističkog sistema, čuvena američka ilustracija iz 1911. godine. Foto: Wikimedia Commons/Uni Hamburg

Internet je stvarno čudo, u svojim nedrima skriva nebrojena blaga koja samo čekaju da budu otkrivena. Lutajući zaboravljenim sporednim ulicama digitalnog megalopolisa sasvim smo slučajno naleteli na ovu staru ilustraciju koja prikazuje (neki bi rekli i prokazuje) i kritikuje kapitalistički sistem.

40 GODINA CEO SVET JE JURIO OVU NEMAN SA NAKAZNOM GLAVOM: Napokon su je uhvatili i evo šta su s njom uradili! (VIDEO)

Radi se o crtežu iz 1911. godine koji je prvobitno bio objavljen u američkom časopisu "Industrijski radnik" i pozivao je na ujedinjenje radnog naroda cele planete.

Međutim, ova ilustracija nije originalna jer je bazirana na ruskoj ilustraciji anonimnog autora iz 1900. godine, štampanoj na letku "Saveza ruskih socijalista", koja se konkretno bavi hijerarhijom Carske Rusije.

Tata zatekao ćerku usred seksa u "audiju" koji joj je kupio, a onda je SEO U BAGER! (VIDEO)

Zapravo, američka verzija je čuvena i masovno korišćena i zbog svoje univerzalnosti je u potpunosti zasenila ruski original, i u čijoj su izradi učestvovali ljudi vrlo srpskih prezimena: Nedeljković, Brašić i Kuharić. Očito Amerikanci poreklom sa naših prostora - što bi se reklo, naše gore list.

Piramida ruskog carskog sistema, manje poznata ilustracija iz 1900. na bazi koje je izrađena čuvena američka verzija. Foto: Wikimedia Commons/Reinhard Bendix (1980). Kings Or People: Power and the Mandate to Rule. University of California Press Piramida ruskog carskog sistema, manje poznata ilustracija iz 1900. na bazi koje je izrađena čuvena američka verzija. Foto: Wikimedia Commons/Reinhard Bendix (1980). Kings Or People: Power and the Mandate to Rule. University of California Press

Ilustracija doslovno prikazuje "društvenu piramidu".

Na samom dnu su radnici i seljaci; pored ovih prvih piše "mi radimo za sve", a pored ovih drugih "mi hranimo sve". Iznad njih je buržoazija pored koje je poruka "mi jedemo umesto vas".

ZA DOBRO JUTRO: Majčin dodir je nešto najlepše na svetu, ovaj osmeh vam to dokazuje (VIDEO)

Iznad njih su sile državne represije, vojska i policija, pored kojih piše "mi pucamo u vas". Iznad njih je sveštenstvo pored kojeg piše "mi pravimo budale od vas". Iznad njih su pak kralj i dva političara u odelima pored kojih piše "mi vladamo vama".

Boljševik, slika Borisa Kustodijeva. Foto: Wikipedia Commons/Kalki Boljševik, slika Borisa Kustodijeva. Foto: Wikipedia Commons/Kalki

Konačno, na samom vrhu piramide nalazi se kesa sa novcem pored koje piše "kapitalizam".

Ruska verzija je nešto drugačija; umesto kese s dolarima na vrhu su Romanovi (predstavljeni carem i caricom iznad kojih je ruski imperijalni crni dvoglavi orao), ispod njih su zemljoposedničko plemstvo i političari, a ispod njih čisto pravoslavno sveštenstvo (u američkoj verziji jedan sveštenik je pravoslavan, a pored njega su i protestantski pop i katolički kardinal).

Razlika je i u tome što su ruski vojnici u američkoj verziji postali prilično univerzalnog kroja, a Amerikanci su takođe izbacili i moćnu rusku strofu na dnu teksta koja kaže: "Vreme će doći kada će narod u svom besu ispraviti povijena leđa i srušiti strukturu jednim moćnim pokretom ramena".

Foto: Profimedia/Alamy, Pixabay Njima je lepo. Foto: Profimedia/Alamy, Pixabay

Međutim, na obe slike se nalazi palo dete na samom dnu koje simbolizuje stradanje radnika i seljaka. Zajednička je i crvena zastava među radnicima, koja simbolizuje pojavu socijalističkog pokreta.

Osnovna poruka ilustracije je kritika kapitalističkog sistema i njegove hijerarhije moći i bogatstva. Još jedna važna poenta je i to da radnici i seljaci uzdržavaju ceo sistem koji će se bukvalno srušiti ako ti isti radnici i seljaci povuku svoju podršku.

Šta mislite, sto i kusur godina kasnije, da li su tvorci ove ilustracije bili u pravu? Da li je kapitalistički sistem zaista ovakav kakav je na njoj prikazan?

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA