≫ 

HITLER DROGIRAO NEMCE METOM: Otkrivena droga koja je NACISTE činila nadmoćnima (FOTO)

Dok je Hitler propagirao urođenu nadmoćnost Arijevaca, uporedo se zalažući za život bez poroka, potrošnja "pervitina" u Nemačkoj bila je milion doza mesečno

  • 23
Hitler, Goring, Goebbels and Hess, Nacisti, Herman Gering, Jozef Gebels, Rudolf Hes Sleva nadesno: Hitler, Gering, Gebels i Hes oko 1939. godine dok im je još uvek sve bilo potaman. Foto: Wikipedia/Franklin D. Roosevelt Library

Buđenje nemačke nacije, koje su od nje zahtevali nacisti, odlučni da pokore Evropu, osim fanatizma, kom su mnogi pripisivali zasluge za njihovu "delotvornost", potpomogli su i metamfetamini.

PRONAĐENI HIMLEROVI DNEVNICI: Otkrivaju nove detalje o jednom od najvećih zločinaca u istoriji

Pad Francuske otpočeo je samim izdavanjem Hitlerove direktive snagama Vermahta da sprovedu veliku vojnu operaciju osvajanja Holandije, Belgije i Luksemburga, što je za cilj imalo otvaranje puta ka Francuskoj.

U maju 1940. Nemci su rešili da provere da li su Ardeni, planine na jugoistoku Belgije, koje svojim rubnim delovima pripadaju i Nemačkoj i Francuskoj, stvarno neosvojivi.

Kakva god da je bila, na tolikom otvorenom prostoru, belgijska strategija odbrane podrazumevala je frontalno suočavanje sa nemačkom vojskom, što je bilo ravno samoubistvu.

Upravo na ovakav rezon Nemačka i jeste računala, nimalo iznenađena kada  su se Belgijanci povukli. Ipak,  u narednim satima, za svaki slučaj, 60.000 Nemaca prešlo je reku Mezu na 22.000 vozila i 850 tenkova, da bi tri dana kasnije proglasili kako su došli do francuske granice.

Foto: Wikipedia/German Federal Archives Foto: Wikipedia/German Federal Archives

- Bili smo u izuzetnom stanju; sedeli u svojim vozilima, prekriveni prašinom, iscrpljeni i napeti - rekao je jedan od učesnika ove akcije, koji, poput mnogih svojih saboraca, nije oka sklopio za sve vreme njenog trajanja.

Njihova tajna nije bila ni u zaslepljenosti ostvarenjem cilja ni u ljubavi prema Hitleru - svi njihovi napori bili bi uzaludni da nije bilo kristal meta, koji je njihovom besu poslužio kao pogon.

U početku u slobodnom opticaju pod nazivom "narodna droga", koja se mogla kupiti u svakoj apoteci u Nemačkoj, metafmetamini su se vrlo brzo našli u desetinama miliona tabletica "pervitina", čijoj bi čistoći i kvalitetu pozavideo i Volter Vajt (proizvođač droge iz serije Brejking Bed, prim. prev.).

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

Pakeri u fabrikama slali su više kutija u skladišta, vatrogasci su efikasnije gasili požare, berberi su brže brijali brade i šišali kose, noćni čuvari nisu dremali u svojim smenama, mašinovođe se nikada nisu žalile, a piloti bombardera pogađali su svoje ciljeve u rekordnom roku.

Tajna svih njih bila je u smanjenju nivoa stresa, povećanju seksualnog apetita i veštački naglašenoj motivaciji, a upravnici berlinske fabrike, u kojoj se proizvodilo i po 833.000 tableta čarobnog "leka" dnevno, pucali su od ponosa.

Foto: Wikipedia / Radspunk Foto: Wikipedia / Radspunk

Uz sve to, u prodaju su bile puštene i čokolade začinjene metamfetaminom.

Međutim, nisu samo sluge Trećeg rajha bile zavisnici - najveći među njima, bio je i "najnavučeniji": Adolf Hitler, protivnik konzumiranja alkohola, koji je "svoju poslednju cigaretu bacio u Dunav", nije mogao da zamisli dan bez heroina, kokaina, kodaina (duplo jačeg od morfina) i koktela narkotika kojim ga je snabdevao doktor Teodor Morel.

Hitler je "dopingovan" donosio svoje vojne odluke, pobeđivao protivnike i oporavljao se posle pokušaja atentata, a droge su mu asistirale i u spavaćoj sobi.

Adolf Hitler i Benito Musolini. Foto: Wikimedia Adolf Hitler i Benito Musolini. Foto: Wikimedia

Struktura metamfetamina slična adrenalinu pomogla je nemačkoj vojsci i u okršaju sa Poljskom, septembra 1939.

Puni života, samopouzdanja, nabijeni energijom sve do vrhova prstiju, euforični i osveženi, doveli su se u zapanjujuće (ili, iz ugla onih koji su im se našli na putu - zastrašujuće) stanje.

U svakom aspektu napada koji je doveo do pogibije 100.000 poljskih vojnika, a do kraja godine i 60.000 njihovih civila, ova droga pomogla je Nemcima da ratuju bez i jednog znaka umora, sve do kraja misije.

Foto: Wikimedia/German Federal Archive Foto: Wikimedia/German Federal Archive

Za mnoge vojnike metamfetamin je bio sjajan kompanjon na bojnom polju: gasio je inhibicije, čineći borbu lakšom, a njih apsolutno superiornim u svakom naletu na neprijatelja u kom je trebalo istisnuti i poslednju kap snage iz vojnika.

I dok je Hitler propagirao urođenu nadmoćnost Arijevaca, uporedo se zalažući za život bez poroka, potrošnja ove suptance u Nemačkoj bila je milion doza mesečno.

S druge strane, nisu ostala neprimećena ni njena neželjena dejstva: oficiri stariji od 40 godina osetili su posledice u vidu srčanih smetnji, pa je veliki broj njih umirao na ratištu od infarkta, a ne od metka.

Foto: Wikipedia/Malus Catulus Foto: Wikipedia/Malus Catulus

Zahvaljujući metamfetaminima, toksičnost nacionalsocijalizma koja se širila svetom dobila je i bukvalno značenje, ostavljajući za sobom legat - drogu koji nema nameru da nestane.

U svetu ga danas koristi više do 100 miliona ljudi, čineći ga najpopularnijim otrovom na svetu, a naučna istraživanja pokazuju da sve trećine onih koji konzumiraju kristal-met oboleva od psihoze u narednih nekoliko godina.

(Telegraf.rs / DailyMail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • kralj

    4. septembar 2016 | 16:34

    I onda su naletili na Jugoslovene i ni droga im nije mogla pomoci!!

  • UNITEDSTATESOFSERBIA

    4. septembar 2016 | 16:40

    Američki specijalci dobijaju ujutru žvaku---i sve je tu@

  • zzz

    4. septembar 2016 | 16:05

    Dnevna potrošnja ove droge u Nemackoj bila je milion doza mesecno?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA