KAKO SU STARI RUSI ZAMIŠLJALI KOSOVSKI BOJ: Nema šta, to je najvažnija evropska bitka u srednjem veku! (FOTO)

Ruski car Ivan Grozni naložio je da se izradi ogromni istorijski kodeks koji će pokrivati period od nastanka sveta pa do njegovog doba. Na 10.000 listova nalazi se 16.000 ilustracija. U pitanju je jedna od najfascinantnijih knjiga svih vremena. U pitanju je "Nalični letopisni kodeks"

  • 8
Ilustracija Kosovske bitke u čuvenom ruskom "Naličnom letopisnom kodeksu" iz 16. veka. Foto: Wikipedia/Shakko Ilustracija Kosovske bitke u čuvenom ruskom "Naličnom letopisnom kodeksu" iz 16. veka. Foto: Wikipedia/Shakko

"Nalični letopisni kodeks", poznat i kao "Car-knjiga", zbirka je svetskih i ruskih istorijskih događaja nastala tokom 60-ih i 70-ih godina 16. veka, verovatno između 1568-1576. godine, za potrebe carske biblioteke.

Ima deset tomova, sa oko 10 hiljada listova pamučnog papira, i sa oko 16 hiljada ilustracija na njima. Pokriva period od nastanka sveta pa sve do 1567. godine, tako da u njemu postoje biblijski događaji, oni iz istorije Rima, zatim Vizantije i konačno Rusije. Objašnjenje takvog ustrojstva ovog dela je jasno svakome ko je upoznat sa konceptom Svete Rusije i Moskve kao Trećeg Rima: prvi Rim je Rim, drugi je Konstantinopolj, nakon njegovog pada to je postala Moskva; ova ideologija nastala upravo negde tokom vladavine cara Ivana IV Groznog, biće okosnica politike praktično svih ruskih vladara do kraja imperije.

U pitanju je najveća kompilacija istorijskih informacija ikada sakupljena u srednjevekovnoj Rusiji, a nastala je po nalogu cara Ivana Groznog izdatog u Aleksandrovskoj slobodi, povremenoj rezidenciji ovog glasovitog ruskog vladara.

Vremenom je podeljen pa se tako danas 1, 9. i 10. tom nalaze u Državnom istorijskom muzeju, 2, 6. i 7. u Biblioteci Ruske akademije nauka, dok se 3, 4, 5. i 8. nalaze u Ruskoj nacionalnoj biblioteci.

Ilustracija Kosovske bitke u čuvenom ruskom "Naličnom letopisnom kodeksu" iz 16. veka. Foto: Wikipedia/Shakko Ilustracija Kosovske bitke u čuvenom ruskom "Naličnom letopisnom kodeksu" iz 16. veka. Foto: Wikipedia/Shakko

Inače, nadimak "Car-knjiga" je analogija sa Car-zvonom (koje se nalazi u moskovskom Kremlju, a koje je izrađeno na zahtev carice Ane Ivanovne) i Car-topom (koji je izliven 1586. godine, i koji se danas takođe nalazi u Kremlju).

Jedna od istorijskih epizoda koja je našla mesto u "Naličnom letopisnom kodeksu" (koji se na ruskom zove "Лицевой летописный свод", što je vrlo teško prevesti na srpski) jeste i Kosovska bitka.

To ne treba da čudi. Kao što smo već pisali, u francuskom dvorcu Šenonso nalazi se ogromna flandrijska tapiserija posvećena najvažnijem boju u istoriji našeg naroda; takođe, pisali smo i o tome da je kustos tog dvorca rekao našem istoričaru dr Bošku Bojoviću da je ta bitka najvažnija u srednjem veku u čitavoj Evropi.

Ilustracija Kosovske bitke u čuvenom ruskom "Naličnom letopisnom kodeksu" iz 16. veka. Foto: Wikipedia/Shakko Ilustracija Kosovske bitke u čuvenom ruskom "Naličnom letopisnom kodeksu" iz 16. veka. Foto: Wikipedia/Shakko

NAJČAROBNIJI FRANCUSKI ZAMAK: I u njemu ogromna tapiserija posvećena Kosovskom boju stara 500 godina! (FOTO)

Stoga zvuči logično da će i Rusi, intimno vezani sa nama pravoslavnom verom, shvatati važnost tog sudbonosnog sudara hrišćanske Srbije i muslimanske Osmanlijske imperije u usponu, sudara koji je Turke zaustavio u nadiranju ka Zapadu i koji je dao Zapadu 80 godina "lufta" da se konsoliduje i spremi.

Na priloženim slikama možete da vidite kako je ruski umetnik zamislio tok Boja na Kosovu.

Uzgred, tokom prošle decenije izdavačka kuća "Akteon" objavila je faksimilsko ovog kodeksa; premda je uglavnom besplatno podeljen važnim institucijama, u komercijalnoj prodaji njegova cena je ipak van dometa običnog čoveka: između 300-450.000 rubalja. Pre dve godine, "Akteon" je u saradnji sa "Ruskom verom" počeo s pripremama i za digitalno izdanje. E, to se čeka.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • misa

    15. oktobar 2016 | 17:44

    Dobro da rusi nisu i njega ukrali i prisvojili kao Miroslaljevo jevandjelje

  • Dino

    15. oktobar 2016 | 21:14

    Pokrast će vama Rusi dušu,zato se Rusi i lizu sa Srbima i kada sve pokradu kao i Miroslavljevo jevandjelje odbacit će vas kao maramicu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA