NAJVEĆI TURSKI GRAD DUHOVA: Imao je dvadeset hiljada stanovnika, a sad je svuda pustoš (VIDEO)

Nekadašnji dom za 20 hiljada duša sada je egzotična turistička destinacija, a kosturi urušenih kamenih kuća, dve pravoslavne crkve i mnogobrojnih mostova i tunela sada imaju muzejsku vrednost i pod zaštitom su turkse vlade

  • 1

Na jugozapadu Turske nalazi se mesto nastalo u 18. veku koje se nekada zvalo Levisi, i u kome je živelo više od 20 hiljada stanovnika, a danas je poznato kao Kajako ili "selo kamenja" koje je ostalo da svedoči o ljudskoj brutalnosti i ludosti. 

MISTERIJA PROKLETE GRAĐEVINE: Svako ko ju je gradio je umro, a niko ne zna zbog čega je zidana! (FOTO) (VIDEO)

Početkom Prvog svetskog rata, grčko stanovništvo koje je živelo u Levisi postalo je nepoželjno,  nad njima su vršeni  zločini, pa su oni koji su uspeli da izbegnu smrt ili zarobljeništvo izbegli u Grčku. Do kraja Prvog svetskog rata u Levisiju je ostalo jedva nekoliko grčkih porodica, ali potpisivanjem mira nakon grčko-turskog rata proterano je i tih nekoliko porodica, a Levisi su nastanili Turci. Ipak, turskom stanovništvu se ovaj grad nije učinio dobrim mestom za život zbog brdovitog položaja, te su počela iseljavanja, što je zvanično okončalo život u Levisiju 1957. godine.

NLO RASPUKAO NEBO NA POLA? Fenomenalan prizor ukazuje da su vanzemaljci među nama, tvrde fanatici! (VIDEO)

Foto: Wikipedia/Orderinchaos Foto: Wikipedia/Orderinchaos

Egipat dobija potpuno novu prestonicu vrednu 20 MILIJARDI DOLARA, imaće nešto što nema nijedan grad na svetu (FOTO)

Vremenom, Levisi je postao Kajako što znači "grad kamenja". Nekadašnji dom za 20 hiljada duša sada je egzotična turistička destinacija, a kosturi oko 500 urušenih kamenih kuća, dve pravoslavne crkve i mnogobrojnih mostova i tunela sada imaju muzejsku vrednost i pod zaštitom su turkse vlade. 

Pogledajte video: 

(Telegraf.rs / Izvor: Dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA