Naučnici slučajno pronašli NOVO GORIVO koji može da SPASE CEO SVET

Kako su korišćeni materijali prilično jeftini, stručnjaci smatraju da bi taj postupak mogao da se koristi u industriji

  • 6

Naučnici iz Nacionalne laboratorije “Ouk Ridž” u SAD "slučajno" su otkrili način da preokrenu proces sagorevanja ugljen-dioksida, pretvarajući ga nazad u gorivo.

NA IVICI SMO PONORA: Ovako će život na Zemlji izgledati za 100 godina!

Naučnici su prilikom procesa koristili nanotehnologiju, a prvobitno su nameravali da pretvore ugljen-dioksid u metanol, a ne etanol.

Kako su korišćeni materijali prilično jeftini, stručnjaci smatraju da bi taj postupak mogao da se koristi u industriji, na primer za čuvanje viška energije proizvedene u elektranama.

- Uzimamo ugljen-dioksid, otpadni produkt sagorevanja, i zatim taj proces ‘okrećemo unazade kako bismo dobili korisno gorivo - kratko je objasnio proces doktor Adam Rondinon, glavni autor studije o ovom procesu koja je objavljena u časopisu ChemistrySelect.

Rondinon je takođe izložio sve pozitivne efekte u vezi sa ovim procesom:

- Etanol već danas možete da koristite kao gorivo za vozila, bez modifikacija. S druge strane, ugljien-dioksid je problem. Ako ga koristimo, onda sprečavamo da odlazi u atmosferu - smatra Rondinon.

Foto: Wikimedia/Hullie Foto: Wikimedia/Hullie

Sam postupak tim je sproveo pomoću katalizatora napravljenog od ugljenika, bakra i azota, a kao okidač za reakciju korišćena je struja.

- Očekivali smo da proces bude komplikovaniji, a do otkrića smo donekle došli igrom slučaja. Pokušavali smo da proučimo prvu fazu očekivane reakcije kad smo shvatili da katalizator uzrokuje sasvim drugu reakciju. Etanol je za nas bio iznenađenje - kaže Rondinon.

Rastvor ugljen-dioksida i vode pretvoren je u etanol u povratku (između 63 i 70 odsto prvobitne količine), što znači da se većina CO2 i električne energije potrebne za njegovu proizvodnju ne gubi, već pretvara u etanol, objasnili su naučnici kojima je sledeći cilj da dodatno unaprede efikasnost procesa čija je praktična primena od potencijalno epohalnog značaja.

(Telegraf.rs / Izvor: independent.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • sasa

    22. oktobar 2016 | 15:59

    Evo naftni lobi upravo sprema skup podrske novom gorivu....daj je lozite se, to ce sada u fijoku. Razorise pola planete da dodju do nafte, ubide demokratije, organizuju razna proleca, pobise i radelise desetine miliona, i sada cete vi da pronalazite novo gorivo?

  • Boki

    22. oktobar 2016 | 15:03

    Sve to ne dozvoljava naftni lobi. Izvori alternativne energije su beskonacni.

  • Slobo

    22. oktobar 2016 | 15:18

    Kad na vrbi rodi grožđe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA