≫ 

VLADAO JE SAMO 25 DANA: Ovaj čovek je najnesrećniji srpski vladar, zla kob ga je pratila do poslednjeg trenutka (FOTO)

Pred mladim knezom stajali su brojni državnički izazovi i mogućnosti, ali opaka bolest nije dozvolila da se ostvari ništa od toga

  • 0

Od desetina vladara koji su kroz vekove zauzimali srpski tron, većina je dobro upamćena u običnom narodu, što po dobru, što po zlu. Među svim tim kneževima, despotima, kraljevima i carevima postoje, međutim, i oni gotovo zaboravljeni, oni čije ime ne "odzvanja" u ušima današnjih Srba. Jedan od njih je sigurno i knez Milan Obrenović, najstariji sin i prvi naslednik Miloša Velikog.

NAJKRAĆI MANDAT U ISTORIJI SRBIJE: Ovaj poslanik je bio samo TRI SATA u SKUPŠTINI!

Priča o Milanu je kratka i tragična. Rodio se u Kragujevcu 1819. kao najstariji sin kneza Miloša i kneginje Ljubice.

U turbulentnim godinama posle Drugog ustanka Milanovom redovnom i sitemskom obrazovanju nije pridavana veća pažnja, ali kada su Turci Beratom iz 1830. potvrdili njegovog oca za kneza Srbije sa pravom nasledstva, postao je prestolonaslednik, a samim tim i veoma bitna ličnost u državi.

Pored dominantnog oca nije se preterano isticao u političkom životu, posebno što je od detinjstva bio bolešljiv, a kasnije i teško bolestan od jektike, odnosno, tuberkuloze, koja je u to doba "kosila" po Srbiji. I pored svega toga, kada je knez Miloš 13. juna 1839, pod pritiskom ustavobranitelja abdicirao sa prestola, otvorio se prostor za Milana i on je imenovan za novog srpskog kneza.

Nije se navladao. Pred mladim knezom stajali su brojn državnički izazovi i mogućnosti, ali, opaka bolest nije dozvolila da se ostvari ništa od toga. Od samog početka vladavine pao je u postelju u kojoj je preležao narednih 25 dana, sve dok ga jektika nije konačno slomila.

Knez Milan je preminuo 8.jula 1839. godine. i tako postao vladar sa ubedljivo najkraćim stažom na srpskom prestolu, toliko kratkim da nije imao prilku da potpiše niti jedan akt ili zakon.

Nasledio ga je brat Mihailo, koji je svoju vladarsku šansu iskoristio, uvrstivši se u listu najvećih srpskih vladara svih vremena. Kneza Milana Obrenovića ne treba mešati sa kraljem Milanom Obrenovićem, još jednim velikim vladarem ovo novovekovne srpske dinastije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA