≫ 

NEUNIŠTIVE NEMANI SU NAJSTARIJA BIĆA NA PLANETI: Ajkule preživele ratove i bombe, imaju 400 godina i još uvek haraju (FOTO)

Dok su analizirali posledice nuklearnog testiranja iz 1950. godine, tim je mogao po prvi put da utvrdi starost ženki ajkula, koja iznosi između 335 i 392 godine

  • 2

Ajkule sa Grenlanda su stare oko 400 godina, što ih čine najstarijim bićima na planeti, otkrili su naučnici.

ZASTRAŠUJUĆI SNIMAK: Ajkula KOMADA KRAVU usred okeana! (VIDEO)

Dok su analizirali posledice nuklearnog testiranja iz 1950, tim je mogao po prvi put da utvrdi starost ženki ajkula, koja iznosi  između 335 i 392 godine.

- Ove ajkule spadaju među najstarije vrste na zemlji i uspele su da nadmaše čak i grenlandskog kita koji je imao 221 godinu - rekli su istraživači.

Grenlandske ajkule se nalaze u Arktičkom moru. One sporo rastu, oko 1 cm godišnje i mogu da dostignu veličinu od pet metara.

Da bi utvrdili starost ajkula, naučnici su koristili različite tehnike iz radiokarbonskih i atmosferskih testova termonuklearnog oružja.

Najmanje ajkule su imale najviši nivo radiokarbona, što ukazuje da su najviše bile pogođene bombama kada su bile u razvoju.

NAJSTARIJI KIČMENJAK NA SVETU: Ajkula ima 392 godine, preživela sve od Šekspira do danas!

Prosečan životni vek ajkule traje 272 godine, a neke žive i do 400 godina. Neke ajkule stupaju u seksualnu zrelost tek sa 150 godina.

Foto: Wikimedia/Ivar Arne Vartdal Foto: Wikimedia/Ivar Arne Vartdal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA