Tajne kraljevskih mumija otkrivene posle 2.200 godina: Iza ovih tetovaža i tepiha se kriju sasvim nove priče (VIDEO)

Pronađena su tela poglavice i jedne žene za koju se veruje da je bila njegova ljubavnica

  • 2

Kraljevski par koji je posedovao najstarije tepihe na svetu po prvi put je izložen javnosti posle 2.200 godina. Njihove mumije su u Sibiru otkrili sovjetski arheolozi za vreme Staljina. Pronađena su tela poglavice i jedne žene za koju se veruje da je bila njegova ljubavnica.

BEOGRADSKA MUMIJA OBAVIJENA MISTERIJOM: Čuva se u centru grada, sada uživo možete videti zbog čega je jedinstvena u svetu (FOTO) (VIDEO)

Tetovirani Altaj Mauntin monarsi bili su sahranjeni u svojim humkama što je omogućilo da se njihova tela sačuvaju hiljadama godina.

Moderna tehnologija je izuzetno korisna kada je reč o otkrivanju podataka iz njihovog života, prenosi Dejli Mejl.

Njihova tela su prošla skeniranje i sada su snimci dostupni rediolozima, biološkim antropolozima, arheolozima i drugim naučnicima.

- Cilj nam je da otkrijemo uzrok njihove smrti i da proučimo tehniku mumificiranja - prenose istraživači.

Posmrtni ostaci su čuvani u muzeju Ermitaž u Sankt Petersburgu od 1949. godine.

Ovaj par je poznat po svojim tetovažama i po dva najstarija tepiha na svetu još iz petog veka pre nove ere, koji uključuju značajne slike života iz antičkog Sibira nekoliko stotina godina pre Hrista.

Većina blaga iz njihovog groba je opljačkana još u davnoj prošlosti. Arheolozi su pronašli i dokaze o upotrebi kanabisa kada je par poslat u zagrobni život.

Sovjetski arheolog Sergej Rudenko, koji je vodio ispitivanja, napisao je da su im lica bila duga i uska, da je kosa bila meka i blago kovrdžava, a da je muškarac imao ispupčen orlovski nos.

Žena je ima tamno braon kosu, dok je kosa kod muškarca bila crna. Glave su im bile obrijane, a žena je u jednom delo imala i kiku.

Jedan od tepiha je verovatno visio na zidu pre nego što je upotrebljen za sahranu, a on prikazuje kako muškarac prilazi prestolu na kom sedi boginja, koja u ruci drži grančicu cveća.

Muškarac je na svom telu imao tetovaže mačke predatora, verovatno tigram, konja na ramenu i magarca na podlaktici.

Žena nema tetovaže na ramenima ali zato ima na podlakticama.

Fotografije pogledajte OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA