Nismo mi izmisli alkohol, već ove životinje, i to pre 10 miliona godina (VIDEO)

Robert Dudli je 2000. godine objavio istraživanje o istorijskoj povezanosti životinja koje jedu voće i alkoholnog destva tog voća

  • 3

Iako su alkoholna pića oduvek bitna stavka u ljudskoj kulturi i tradiciji, alkohol ne potiče od ljudi, već verovali ili ne, od životinja. Životinje su te koje su nam pokazale dejstvo alkohola.

Devojka umrla u snu nakon što se napila! Piće od kog se otrovala je izuzetno popularno u Srbiji (FOTO)

U voću se nalazi dosta supstanci alkoholnog porekla. Sisari i ptice se hrane voćem, nekatrom i svi oni su bogati šećerima i mogu da se fermentišu i da potencijalno budu toksični.

Ako životinje i danas mogu da konzumiraju alkohol, da li to znači da su i one osećale njegove efekte, te da je prisutnost alkohola u evoluciji mnogo kompleksnija od našeg uobičajenog mišljenja.

Robert Dudli je 2000. godine objavio istraživanje o istorijskoj povezanosti voća koje životinje jedu i alkoholnog destva tog voća na njihove organizme, što datira 10 miliona godina unazad.

Voće je bilo važan deo ishrane za sve primate u poslednjih 45 miliona godina. Naši najbliži rođaci, šimpanze, proveli su mnogo vremena hraneći se voćem svakoga dana, a drugi primati poput gorila i orangutana takođe su se hranili voćem.

Ipak, dokazano je da alkohol štetno utiče i na prosuđivanje i fizičku spremnost životinjskog sveta, takođe, neke vrste alkoholnih vrenja mogu da budu veoma opasne, kao što je ono iz palminog drveta, te su naučnici sigurni da životinje na neki način izbegavaju takve toksine.

Ipak, do sada nije primećena promena u ponašanju ili dezorijentisanost životinja koje konzumiraju alkohol. Svakako, nismo jedini koji vole alkohol.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA