Na listi najbogatijih na svetu sve više Rusa, u samom vrhu Amerikanci, a Tramp je pao: Među njima samo jedan Evropljanin (FOTO)

Ukupno se u spisku milijardera našlo 2.043 ljudi, što je za 13 odsto više nego prošle godine. Ukupno njihovo bogatstvo iznosi 7,67 triliona dolara

  • 3

Suosnivač "Majkrosofta" Bil Gejts ponovo se našao na prvom mestu liste najbogatijih milijardera sveta američkog magazina "Forbs", sa bogatstvom procenjenim na 86 milijardi dolara, dok je predsednik SAD Donald Tramp pao za više od 200 pozicija, prenosi AFP.

U odnosu na ovih 5 ljudi, Bil Gejts je siromašan (FOTO) (VIDEO)

Gejts predvodi ovu listu četvrtu godinu za redom, a sledi ga šef "Berkšir Hetaveja" Voren Bafet sa procenjenim bogatstvom u vrednosti 75,6 milijardi dolara.

Na listi prvih deset najbogatijih na svetu dominiraju Amerikanci, od kojih mnogi rade u tehnološkom sektoru, a među njima su osnivač "Amazona" Džef Bezos na poziciji broj tri, osnivač "Fejsbuka" Mark Zakerberg na petom mestu i suosnivač "Orakla" Leri Elison koji je sedmi.

- Populacija milijardera širom sveta porasla je za 13 odsto tokom prošle godine na 2.043 ljudi, što je najveće godišnje povećanje u poslednjih 31 godinu, otkada je magazin počeo sa sastavljanjem ovakvih lista -saopštio je "Forbs".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Navodi se da je na listi najviše milijardera iz SAD - 565, što je rezultata rasta vrednosti američke berze od Trampove pobede na predsedničkim izborima u novembru 2016, Kina je druga sa 319 milijardera, a Nemačka treća sa 114.

Sam Tramp je, međutim, pao za 220 mesta na listi i sada zauzima 544. poziciju sa bogatstvom procenjenim na 3,5 milijardi dolara.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Forbs pripisuje Trampov pad klonulom tržištu nekretnina na Menhetnu, njujorškom kvartu u kom je stacionaran najveći deo njegovog bogatstva u nekretninama.

- Četrdeset odsto bogatstva Donalda Trampa vezano je za ''Tramp kulu'' i osam zgrada u krugu od jedne milje oko tog zdanja - piše Forbs.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Među ostalih 10 najbogatijih na Forbsovoj listi su Amansio Ortega, vlasnik španskog lanca odeće Zara, koji je na četvrtoj poziciji, zatim meksički telekomunikacioni tajkun Karlos Slim na šestom mestu, braća Koh, Čarls i Dejvid, su osmi i deveti, a deseti je bivši gradonačelnik Njujorka i osnivačc "Blumberg njuza", Majkl Blumberg.

Na 23. mestu liste je osnivač Alibabe Džek Ma sa bogatstvom od 28,3 milijarde dolara, investitor Karl Ajkan je na 55. mestu sa 16,6 milijardi dolara, dok je modni dizajner Ðorđo Armani na 215. mestu sa 6,6 milijardi dolara.

Foto: Guliver/Pascal Le Segretain/Getty Images Foto: Guliver/Pascal Le Segretain/Getty Images

Kada je reč o ruskim bogatašima, na prvom mestu je suvlasnik „Novateka“ i „Sibura“ Leonid Mihelson, odnosno na 46. po „Forbsu“ sa 18,4 milijardi dolara. Dalje sledi vlasnik „Severstali“ Aleksej Mordašov sa 17,5 milijardi, a posle njega i Vladimir Lisin, vlasnik Novolipeckog metalurškog kombinata.

"Forbs" ocenjuje da porast milijardera u Rusiji ujedno označava i stabilizaciju ekonomske situacije u zemlji, prenosi "Sputnjik".

Printskrin: Forbes Printskrin: Forbes

Ukupno se u spisku milijardera našlo 2.043 ljudi, što je za 13 odsto više nego prošle godine. Ukupno njihovo bogatstvo iznosi 7,67 triliona dolara, što je za 18 odsto više nego u 2016.

Najbolje rangirana žena na listi najbogatijih ljudi sveta američkog magazina "Forbs" je Lilijen Betankur, vlasnica deonica kozmetičke kuće Loreal, koja je zauzela 14. mesto sa bogatstvom od 39,5 milijardi dolara.

Lilijen Betankur, Lilijan, Lilian

Među najbogatijih 20 se, međutim, našla još jedna žena, Elis Volton, ćerka osnivača američkog trgovinskog lanca Volmarta Sema Voltona, prenosi agencija Frans pres.

Generalno gledano, na listi je rangirano 227 žena milijardera, od kojih je najveći broj nasledio bogatstvo, ali je i njih 15 koje su se same obogatile, uglavnom iz azijskih zemalja, kao što je Vijetnamka Ngujen Ti Puong Tao, generalna direktorka niskotarifne aviokompanije VietJet.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Panda majstor

    21. mart 2017 | 12:23

    To je demokratija i sloboda čovječanstva. Oni imaju i upravljaju a mi im se divimo i tapšemo! Kompletni idiotizam. Gde nam je mozak!

  • stvarno?

    21. mart 2017 | 20:51

    To je fiktivno i vehstachko bogatstvo amerikanaca. Ako uzmemo u obzir da amerika ima 6x veci dug od rezervi zlata i shtampanog novca onda moze svako da izrachuna da njihov novac nema pokrica. Veshtachki ga drzi berza. Sva su carstva dozivela svoj procvat i svoj pad. Amerika tone. Amerika propada. Njihov socijalni program je rupa . Zdravstvo je nikakvo. Mnogi rade 2-3 posla da prezive. Kuce su im pod hipotekom. Duzni su do gushe. Kupuju na kreditne kartice. Shta njima vredi 2000 bogatasha kad ostalih 300 miliona zivi na ivici. Kupovace oni rublje i stavljati u slamaricu ali ih nece biti.

  • Gogi

    21. mart 2017 | 15:28

    A mene ste zaboravili,znaci goljare ne uzimate u obzir !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA