Violinista održao dirljiv koncert u opkoljenom Mosulu: Prkosno je svirao dok su u daljini odjekivale eksplozije (VIDEO)

Jednosatni koncert obeležava njegov povratak gradu koji je ISIS držao od 2014. godine

  • 2

Usred ruševina na drevnom mestu koje poštuju i muslimani i hrišćani u Mosulu, irački violinista Amin Mukdad održao je mali koncert u gradu koji je morao da napusti zbog ekstremista Islamske države. Dok je Mukdad svirao muziku koju je komponovao u tajnosti živeći pod strogim pravilima ISIS-a, eksplozije i pucnjava odjekivali su iz zapadnih delova Mosula gde se snage koje podržava SAD još uvek bore sa militantima ISIS-a.

Krvava borba za Mosul: ISIS bacio OTROVNI GAS na zapadni deo grada (FOTO) (VIDEO)

Ideologija koja uništava slobodu

- Ovo je mesto za sve, ne samo za jednu sektu. Daeš (ISIS) ne predstavlja religiju nego ideologiju koja uništava slobodu. Sve povezano s Daešom pogrešno je - rekao je za Reuters Mukdad.

Mukdad (28) Mosul je napustio nakon što su džihadisti ISIS-a upali u njegovu kuću i zaplenili njegove instrumente uvereni u to da svojom muzikom krši strogu interpretaciju sunitskog islama.

Jednosatni koncert obeležava njegov povratak gradu koji je ISIS držao od 2014. godine.

Poruka svetu

Mukdad je rekao da je izabrao Joninu grobnicu ili džamiju proroka Junusa (biblijskog Jone) kao mesto koje simbolizuje zajedništvo.

- Želim da pošaljem poruku svetu, ujedno i znak otpora terorizmu i svim ideologijama koje ograničavaju slobodu, i da poručim da je muzika prekrasna stvar - rekao je.

Mukdad je najavio vreme i mesto održavanja koncerta preko društvenih mreža, smeli korak u istočnom Mosulu u vreme dok militanti još uvek drže stari grad preko reke Tigris.

Koncert poput sna

Vojnici koji čuvaju mesto što leži pored ruševina drevne Nineve, isprva su odbili pristup nakon što je odjeknula eksplozija granate, kazavši da ne mogu da garantuju sigurnost.

Kasnije su međutim popustili i pridružili se okupljenima koji su aplaudirali muzičaru.

- Koncert je bio poput sna.  Želela sam da dođem kako bih poručila da život u Mosulu nije zaustavljen. Vidite oko sebe sve to razaranje - no svejedno hoćemo radost, hoćemo da slušamo muziku - rekla je Tahani Saleh, koju su kao ženu militanti prisilili da odustane od studiranja.

Pod režimom ISIS-a, zabava je bila zabranjena. Usprkos militantima, Mukdad je i dalje svirao u svom domu, katkad sam, a katkad tiho u krugu svojih prijatelja muzičara, koji su redovno zatvarali prozore da ih ne otkrili.

Došlo ih je dvadesetak

- Prestao sam da sviram jer sam se previše bojao, ali Amin je nastavio. Pokušavali smo ga uverimo da bi mogli da ga čuju i da ga ubiju - ali je nastavio da svira - kazao je Hakam Anas, jedan od njegovih prijatelja koji je sa njime osnovao muzički klub, prenosi Index.hr.

Jedne noći militanti su došli u Mukdadovu kuću, oduzeli mu sve instrumente i rekli mu da će biti kažnjen. Pobegao je u Bagdad gde i sada živi.

Samo je dvadesetak ljudi, uglavnom mladića, došlo na Mukdadov koncert. Građani Mosula se i dalje boje, šest meseci od početka operacije kojom se ISIS isteruje iz Mosula.

- Mladim ljudima je upravo ovo potrebno - rekao je Abdula Taier.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Vladimir

    21. april 2017 | 10:46

    Pa i kod nas dok su nas bombardovali bili su koncerti,daleko im lepa kuca...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA