PRST SUDBINE: Ruska imperija možda ne bi propala da ovaj carević nije umro mlad (FOTO)

Nikolaj je bio najstariji sin imperatora Aleksandra II. Međutim, umro je mlad pa je umesto njega car postao brat mu Aleksandar kojeg je potom nasledio Nikolaj II. Sve to je u potpunosti promenilo dinamiku poslednjih decenija Ruske imperije koja bi, pod drugom granom Romanovih, možda i opstala

  • 3
Nikolaj Aleksandrovič je bio ruski prestolonaslednik, ali se zbog njegove prerane smrti u 22. godini života na kraju zacario njegov mlađi Aleksandar III koji je najstarijem sinu dao ime Nikolaj. Foto: Wikimedia Commons/bg-gallery.ru Nikolaj Aleksandrovič je bio ruski prestolonaslednik, ali se zbog njegove prerane smrti u 22. godini života na kraju zacario njegov mlađi Aleksandar III koji je najstarijem sinu dao ime Nikolaj. Foto: Wikimedia Commons/bg-gallery.ru

Njegovo Imperatorsko Visočanstvo i Gospodar Naslednik Cesarević i Veliki Knjaz. Tako je glasila puna titula Nikolaja Aleksandroviča, najstarijeg sina imperatora Aleksandra II iz kuće Romanov. Majka mu je bila Marija Aleksandrovna, rođena kao nemačka princeza Maksimilijana Vilhelmina Avgusta Sofija Marija Hesenska i Prirajnska (uostalom, i njen muž je u direktnoj muškoj liniji bio Nemac).

Nikolaj Aleksandrovič se rodio 20. septembra 1843. godine u Carskom Selu, a ime je dobio po svom dedi, imperatoru Nikolaju I. Ovaj je bio toliko radostan što mu se rodio unuk i što je još i nazvan po njemu, da je po sećanju velike kneginje Olge Nikolajevne pozvao tri svoja mlađa sina — velike kneževe Konstantina, Nikolaja i Mihaila — da se novorođenčetu poklone i zakunu na vernost.

Dečak je bio ljubimac svih na dvoru i šire, zato što se izdvajao bistrinom uma, lepim izgledom i dobrim karakterom. Svi su mu u porodici bili privrženi, a posebno njegova mati Marija Aleksandrovna. Od svojih braće i sestara najbolje se on pak slagao sa dve godine mlađim Aleksandrom, budućim imperatorom Aleksandrom III. Grof Sergej Dmitrijevič Šeremetjev je zapisao o njemu sledeće: "Uopšteno govoreći bio je učtiv, prijateljski nastrojen i dobro odgojen, obazriv i odmeren i u rečima i u delima".

1855. godine imperator Nikolaj I je preminuo i na presto Ruske imperije seo je Aleksandar II, dok je 12-godišnji sin mu Nikolaj dobio onu titulu koju smo na početku teksta pomenuli. Postao je, rečju, prestolonaslednik.

Ruski carević Nikolaj Aleksandrovič 1851. godine. Foto: Wikimedia Commons/bg-gallery.ru Ruski carević Nikolaj Aleksandrovič 1851. godine. Foto: Wikimedia Commons/bg-gallery.ru

Počeo je da putuje po evropskom delu Rusije i da je bolje upoznaje, a čak su izdate i knjige njegovih pisama sa tih putešestvija. Sve u svemu, pokazivao je znake da će biti izvrsni vladar, da će biti razborit i dobar za narod i državu.

RUSKE PRINCEZE, NAJLEPŠE U ISTORIJI: Bile su anđeli u ljudskom telu, a skončale su svirepo u podrumu svoje tamnice (FOTO)

Družio se sa svojom trećerođakom princezom Katarinom Frederikom Paulinom Oldenburškom, ali zbog protivljenja njene majke do veridbe nije došlo. Naposletku se na svoj 21. rođendan verio sa ćerkom danskog kralja Kristijana IV; princeza Marija Sofija Frederika Dagmar je bila suđena da postane ruska imperatorka ali ne preko Nikolaja Aleksandroviča.

Ruski imperator Aleksandar II. Foto: Wikimedia Commons/runivers.ru Ruski imperator Aleksandar II. Foto: Wikimedia Commons/runivers.ru

On je potom otišao na putovanje po Italiji gde se razboleo. 20. oktobra 1864. godine počeo je lečenje u Nici, ali mu se stanje dramatično pogoršalo narednog proleća. Imperator Aleksandar II stigao je u Nicu 10. aprila. Dva dana kasnije sin mu je, nakon četvoročasovne agonije, preminuo na rukama od tuberkuloznog meningitisa.

BROJALI SMO KRVNA ZRNCA PRELEPIH ĆERKI NIKOLAJA II: Ove ruske princeze su Ruskinje koliko i piljar iz Ostružnice (FOTO)

Njegovo telo je u Rusiju preneto na fregati "Aleksandar Nevski", u pratnji čuvenog ruskog pesnika, generala i gubernatora Jugozapadnog kraja Nikolaja Nikolajeviča Anenkova. Smrt njegovu skršilo mu je majku, imperatorku, ali je ona u javnosti uvek pokazivala potpunu sabranost uma. Privatno, znalo se da se "iz nje vinula duša".

Ruska imperatorka Marija Aleksandrovna, supruga imperatora Aleksandra II. Foto: Wikimedia Commons/Государственный Эрмитаж Ruska imperatorka Marija Aleksandrovna, supruga imperatora Aleksandra II. Foto: Wikimedia Commons/Государственный Эрмитаж

Na svojoj samrtnoj postelji Nikolaj Aleksandrovič je tražio da se danska princeza Marija veri za njegovog brata Aleksandra koji će, po njegovoj smrti, postati cesarević a kasnije i imperator Aleksandar III. Tako je i bilo: Marija je prešla u pravoslavlje kao i sve ruske carice, i izabrala ime Marija Fjorodovna.

Toliko je Aleksandar III voleo svog starijeg brata da je prvog sina nazvao Nikolaj. Ovaj će, pak, postati imperator Nikolaj II, poslednji ruski car koji će sa svojom porodicom skončati u podrumu kuće Ipatijevih u Jekaterinburgu.

Ruska kapela u Nici posvećena careviću Nikolaju Aleksandroviču koji je u tom gradu preminuo 1865. godine. Foto: Wikimedia Commons/fr.zil Ruska kapela u Nici posvećena careviću Nikolaju Aleksandroviču koji je u tom gradu preminuo 1865. godine. Foto: Wikimedia Commons/fr.zil

Da međutim Nikolaj o kome je danas bilo reči nije preminuo tako rano, da je seo na presto, da obezbedio da njegovo potomstvo vlada najvećom imperijom na svetu, možda bi istorija Rusije bila potpuno drugačija. Mnogo toga što se desilo zavisilo je i bilo uslovljeno ličnošću, postupcima i izborima koje je pravio Nikolaj II koji je uglavnom pokušavao da imitira svog oca.

Da su poslednja dva cara bile neke druge osobe, možda bi sve bilo drugačije. Možda bi Ruska imperija i danas postojala i možda nikada ne bismo ni čuli za Sovjetski Savez i boljševičku revoluciju.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Putin R.S

    16. jun 2017 | 12:20

    Eh sta bi bilo kad bi bilo? Ili sta bi bilo da je Hitler pokorio Rusiju? Ili da je Napoleon pobedio i osvojio takodje Rusiju? Sta bi bilo da Kralj Aleksandar Karadjordjevic nije ubijen u Marseju ili da su Obrenovici ostali na prestu?

  • Рафа

    16. jun 2017 | 11:24

    Та феудална елита није желела да се мења ни да се одрекне привилегија ,идеја социјализма и комунизма је само последица њихове владавине и поново ће се вратити као што се сада враћамо у феуд....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA