Čuo sam tragične vesti da Srbija više ne postoji. Teško mom narodu: Poslednje reči Gavrila Principa i danas bole

Psihijatar je utvrdio da je Princip odmalena bio usamljenik, ćutljivi idealista, koji je živeo u svetu knjiga i velikih ideja o slobodi

  • 31

Gavrilo Princip je zbog  atentata na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda služio kaznu u češkom Terezinu, gde je i umro od tuberkuloze 28. aprila 1918, šest meseci pred primirje u Prvom svetskom ratu.

Gavrilo Princip je bio okovan u mračnoj i ledenoj tamnici broj 1: Srbi ne znaju za ćeliju gde je umro, a tamo mogu da uđu za džabe (FOTO)

Princip je umro u mukama, pred kraj života je zbog loših zatvorskih uslova vrlo oslabio i imao tek četrdeset kilograma.

Na zidu ispred ćelije zatvora u Terezinu danas je ugrađena skromna ploča sa imenom zatvorenika, glavnog aktera sarajevskog atentata, koji je poslužio vladajućoj monarhiji da ultimatumom Srbiji započne jedan od najkrvavijih ratova u svetskoj istoriji.

Istorijske činjenice su dosta poznate, ali malo kome su poznati zapisi dr Papenhajma, koji je poslednji zabeležio ispovest mladića koji je verovao da će pokrenuti revoluciju.

- Rane su se pogoršale, mnogo gnoje, on bedno izgleda. Pokušao je da se ubije, ali nije uspeo jer je bio isuviše slab - zapisao je dr Papenhajm.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Utamničenom Principu su bile uskraćene sve informacije iz spoljnog sveta, naročito zbog poraza koje je Austrija trpela 1914-1915. godine na srpskom frontu. Prve vesti dobio je tek kad je Srbija okupirana, a njih je doživeo kao najteže mučenje.

- Čuo sam tragične vesti da Srbija više ne postoji. Teško mom narodu. Imao sam ideale, a sada je sve srušeno - zapisao je Principove reči Papenhajm.

Psihijatar je utvrdio da je Gavrilo odmalena bio usamljenik, ćutljivi idealista, koji je živeo u svetu knjiga i velikih ideja o slobodi.

- Najviše pati zato što nema šta da čita. Noću spava po četiri sata. Kaže da uvek sanja - zabeležio je psihijatar.

Principove rečenice bile su kratke i iskidane, baš kao i njegovo telo koje je razjedala tuberkuloza i žive rane na grudima i ruci, od prebijanja i mučenja.

Grob Gavrila Principa se danas nalazi u kapeli vidovdanskih heroja u Sarajevu. Auto, Gavrilov pištolj i okrvavljena uniforma Franca Ferdinanda nalaze se u vojnoistorijskom muzeju u Beču. Metak koji je ubio Ferdinanda izložen je u češkom gradu Konopište.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • VukBgd

    28. april 2017 | 10:46

    Legenda živi! Gavrilo Princip - SRBIN, HEROJ, RODOLJUB!!!! Na kraju si pobedio, momče! Sediš pored cara Dušana i kneza Lazara, sediš pored kralja Petra i vojvode Mišića! BESMRTAN SI!

  • Казанџија

    28. april 2017 | 14:43

    Нека му је вечна слава

  • Bux

    28. april 2017 | 14:07

    Lake ti rane junace.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA