Anđeoski vodopad je najviši na svetu, vodu pretvara u maglu: Samo najuporniji stižu do njega, put do Đavoljih usta traje danima (FOTO) (VIDEO)

Anđeoski vodopad je najznačajnija turistička atrakcija Venecuele, a nalazi se na listi 100 najlepših mesta na svetu

  • 1

Anđeoski vodopad je najviši vodopad na svetu sa visinom od 979 metara, a slobodan pad vode je 807 m. Nalazi se na malenoj reci Čurun, pritoci reke Karoni, u Nacionalnom parku Kanajma u regionu Gran Sabana provincije Bolivar u Venecueli.

Nedodirljivi "vatropad": Čini se kao da se sa ove litice sliva zlato, a moguće je to videti samo u februaru, na 10 minuta (VIDEO)

Lokalni naziv za planinu iz koje teče vodopad je Auyan Tepui ili Đavolja planina, a vrh vodopada je nazvan Đavolja usta.

Visina vodopada je tolika da se od vetrova voda pretvara u izmaglicu pre nego što padne na zemlju. Nacionalni park Kanajma je 1994. godine upisan na listu Svetske baštine kao priorodno dobro.

Foto: Flickr/David Kjelkerud Foto: Flickr/David Kjelkerud

Vodopade je 16. novembra 1933. ugledao i ovo otkriće prvi objavio američki avijatičar Džimi Ejndžel. On je bio u potrazi za rudnim nalazištima.

Pokušao je da se avionom spusti pored vodopada 9. oktobra 1937, kada je avion oštećen, a Džimi je sa suprugom i tri saradnika 11 dana pešačio do civilizacije.

Foto: Wikimedia/Flickr/Paulo Capiotti Foto: Wikimedia/Flickr/Paulo Capiotti

Stigli su umorni i gladni, ali nisu prestajali da pričaju o najvećem vodopadu na svetu. Vest o ovoj avanturi se brzi pročula pa je vodopad dobio ime Anđeoski vodopad u čast pilota Ejndžela.

Njegov avion je ostao na vrhu planine 33 godine, da bi potom bio prečen u muzej avijacije u Marakaju. Na vrhu vodopada se nalazi replika aviona za turiste.

Foto: Wikimedia/Heribert Dezeo Foto: Wikimedia/Heribert Dezeo

Anđeoski vodopad je najznačajnija turistička atrakcija Venecuele, a nalazi se na listi 100 najlepših mesta na svetu. Put do vodopada ni danas nije jednostavan, jer se nalaze izolovani u džunglama Venecuele.

Ukoliko žele, turisti u razgledanje kreću iz jednog od sela u okolini vodopada. Najčešće su to Kanaima, Kavak i Kamarata. Pa, iako su ova sela najbliža vodopadu, ipak je potrebno nekoliko dana hoda da bi se do njega i došlo.

Foto: Wikimedia/Jlazovskis Foto: Wikimedia/Jlazovskis

Pogledajte snimke:

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA