≫ 

ZA DOBRO JUTRO: Kako je samo 30 sekundi delilo Zemlju od drugačije istorije i da li bismo mi danas uopšte bili ovde (VIDEO)

Postavlja se pitanje da li bi sisari ikada preuzeli glavnu reč u evoluciji

  • 8

Dobro jutro! Samo trideset sekundi delilo je Zemlju od drugačije istorije, koja bi veoma usporila pojavu novih vrsta, računajući i homosapiense, navode istoričari.

 

Nismo mi izmisli alkohol, već ove životinje, i to pre 10 miliona godina (VIDEO)

 

Da je asteroid koji nauka krivi za izumiranje dinosaurusa udario samo 30 sekundi ranije ili kasnije napravio bi daleko manju štetu, a ogromni gmizavci - dinosaurusi bi, verovatno, preživeli.

 

U novom Bi-Bi-Sijevom dokumentarcu, naučnici istražuju tačan trenutak udara asteroida, te njegove posledice. Veliki asteroid je pre 66 miliona godina pogodio Zemlju u današnjem Meksičkom zalivu i napravio krater širok 180, a dubok 30 kilometara. Nedavna merenja pokazala su da su stene oko kratera bogate sulfatima. Upravo taj sumpor odigrao je ključnu ulogu u kataklizmi koja je usledila.

 

Udar asteroida pretvorio je sumpor u prah i lansirao ga visoko u atmosefru, što je blokiralo sunce i drastično ohladilo planetu.

 

Sa prosečnom temperaturom koja je na velikom delu Zemlje bila ispod nule, usledilo je veliko izumiranje. Oni dinosaurusi koji nisu ubijeni užarenim kamenjem koje pada s neba, sumpornom parom, kiselom kišom ili cunamijem, pomrli su od gladi, jer je zbog hladnoće i nedostatka Sunčeve svetlosti nestao i veći deo vegetacije. Preživele su manje životinje, prvenstveno naši toplokrvni preci, ali ne i veliki gmizavci.

 

Ali, da je asteoriod, za koji geolozi procenjuju da je bio prečnika 15 kilometara i padao brzinom od 65.000 kilometara na čas - pao na Zemlju nekoliko sekundi ranije ili kasnije, završio bi u dubokim vodama Tihog ili Atlantskog okeana. Tada bi se u atmosferi, umesto 100 milijardi tona sulfata, našla obična vodena para. Život bi stradao od cunamija i poneke kišne godine, ali ne bi došlo do zahlađenja koje je izbrisalo dinosauruse.

 

A onda se postavlja pitanje da li bi sisari ikada preuzeli glavnu reč u evoluciji.

 

- Taj asteroid udario je na jako loše mesto -  smatra geofizičar Šon Galik.

 

 

 

Svakog jutra u 7.00 na rubrici ZANIMLJIVOSTI možete pogledati snimak ili fotografiju ZA DOBRO JUTRO, koji će učiniti da vam dan počne na najlepši mogući način.

 

(Telegraf.rs/ Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Nemanja RS

    22. maj 2017 | 10:11

    I sta kazu u koliko sati je ljuljnuo asteroid prije 66 miliona godina? Neznaju sta je bilo prije 66 minuta

  • Ljuba

    22. maj 2017 | 09:32

    Da baba ima patku ,zvala bi se deda

  • Александар

    22. maj 2017 | 08:21

    Какве су ово глупости... Бог је створио човека!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA