≫ 

Ovo su najinteligentnije osobe na svetu! Jedna od njih je diplomirala sa 13 godina, zvali su je "čudo od deteta" (VIDEO)

Britanska matematičarka, "čudo od deteta", sa 13 godina je diplomirala matematiku na Oksfordu

  • 15

Dobro jutro! Prema stranici "Super akademik" (Super Scholar), britanski astrofizičar Stiven Hoking najinteligentnija je osoba na planeti.

ZA DOBRO JUTRO: Kako je samo 30 sekundi delilo Zemlju od drugačije istorije i da li bismo mi danas uopšte bili ovde (VIDEO)

Diplomirao je 1962, a doktorirao 1965. u 23 godini. Najpoznatiji je po svojim istraživanjima crnih rupa, ali i po naučno-fantastičnim knjigama i nastupima u brojnim TV serijama kao što su "Simpsonovi", "Futurama" i "Teorija velikog praska".

Sledi Edvard Viten, američki fizičar poznat po doprinosima "Teoriji struna", "M-teoriji", kvantnoj gravitaciji i supersimetriji. Mada je prvenstveno fizičar, snažno je uticao i na razvoj matematike.

Na trećem mestu je Endrju Viles engleski matematičar, najpoznatiji po tome što je 1995. godine zvanično dokazao poslednju "Fermatovu teoremu". Pre nego što je Viles rešio taj problem star 358 godina, "Ginisova knjiga rekorda" smatrala je ovu teoremu najtežim matematičkim problemom.

Četvrti najinteligentniji čovek na planeti je Rus Grigori Perelman, ekscentrični ruski matematičar, koji je rešio jedan od najsloženijih matematičkih problema takozvanu "Poinkarovu konjekturu". Dobio je "Fildsovu medalju" za svoje zasluge u matematici, međutim, nikada nije primio nagradu jer, kako je izjavio, "nije zainteresovan za novac ili slavu".

Na petom mestu najinteligentnijih je Rut Lovrens, britanska matematičarka, "čudo od deteta". Sa 13 godina diplomirala je matematiku na Oksfordu. Trenutno predaje na "Ajnštajnovom matematičkom institutu" u Jerusalimu i razvija matematiku koja je toliko složena da će proći godine pre nego što se pronađe primena naučnih zaključaka Lovrensove.

Svakog jutra u 7.00 na rubrici ZANIMLJIVOSTI možete pogledati snimak ili fotografiju ZA DOBRO JUTRO, koji će učiniti da vam dan počne na najlepši mogući način.

(Telegraf.rs/ Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Stefan

    27. maj 2017 | 09:30

    Možda nemam iq 170 ali mogu da primetim da su svi mahom matematičari i fizičari.. Vrlo irelevantno za običan svakodnevni život.. Šta koga briga za neke matematičke zadatke ili crne rupe.. Čovečanstvo od toga nikakvu vajdu nema.. Pozdrav

  • Mara

    27. maj 2017 | 07:49

    U prirodi je sve jednostavno i logicno ,ekstrema nema a ovo su sve ekstremne licnosti.Matematika najveceg genija nad genijima je vrlo jednostavna samo sto niko nece da se bavi njom i ako je cuda stvarao, razni ajnstajnovci stoje u mestu nista nisu otkrili vise od 50 godina,igraju se kao mala deca i presipaju iz supljeg u prazno.

  • Marko

    27. maj 2017 | 10:58

    Ma da svet bez Pametnog srbina . Ovo je namesteno ......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA