32

10 stvari koje Srbi zameraju Titu, a za pola od njih mnogi tvrde da nisu istinite

Na čelu veoma autoritativnog režima, Tito je imao veoma veliku vlast u Jugoslaviji, sa složenom birokratijom kojom su gušena ljudska prava

Josip Broz Tito, sin svih naroda i narodnosti, kako su ga zvali, i dan-danas izaziva poštovanje i divljenje kod velikog broja ljudi, kako na prostoru bivše Jugoslavije tako i u svetu. Međutim, postoje i oni koji o maršalu nemaju dobro mišljenje, smatraju da je autoritarno vodio državu, da je uništio privatnu svojinu i da se žestoko obračunavao sa neistomišljenicima.

Kako su izgledale novine kada je Tito umro i kada je sahranjen: Pronašli smo zaboravljenu arhivu u kojoj ni "Sport" nije pisao o sportu (FOTO)

Tito je kao jugoslovenski komunistički revolucionar i državnik obavljao razne državničke funkcije od 1943. do svoje smrti 1980. godine. Tokom Drugog svetskog rata bio je vođa jugoslovenskih partizana, koji se često smatraju najefikasnijim pokretom otpora u okupiranoj Evropi.

Kao oličenje jedinstva, njegova unutrašnja politika se ogledala zalaganjem za miroljubivu koegzistenciju svih naroda u jugoslovenskoj federaciji. Stekao je veliku međunarodnu slavu kao glavni lider Pokreta nesvrstanih, pored Džavaharlala Nehrua, Gamala Abdela Nasera i Ahmeda Sukarna.

Foto: Profimedia/Corbis

Foto: Profimedia/Corbis

Tito je bio zagovornik nezavisnog puta u socijalizam, ponekad nazivanim i "nacionalni komunizam". Njegova unutrašnja politika uključuje suzbijanje nacionalističkih osećanja i promociju " bratstva i jedinstva " šest jugoslovenskih naroda. Nakon Titove smrti 1980. godine, tenzija između jugoslovenskih republika se naglo povećala i 1991. godine zemlja se raspala u krvavom građanskom ratu.

TITOVA LOŠA STRANA VLADAVINE

Na čelu veoma autoritativnog režima, Tito je imao veoma veliku vlast u Jugoslaviji, sa složenom birokratijom kojom su gušena ljudska prava. Glavne žrtve njegovog autoriteta bili su u prvim godinama poznatih i navodni staljinisti, a u narednim godinama čak i neki od najistaknutijih Titovih saradnika su bili uhapšeni. Ovo je primenjivano i nad nekim intelektualcima.

Čak i nakon reforme iz 1961. kada je Titova vlast postala liberalnija od drugih komunističkih režima, Komunistička partija je nastavila da balansira između liberalizma i autoritarizma. Titova tajna policija je bila uređena po uzoru na sovjetski KGB a njeni članovi su bili sveprisutni. Prema Davidu Matesu, osim Sovjetskog Saveza, Jugoslavija je imala više političkih zatvorenika nego sve ostale zemlje istočne Evrope zajedno. A prema nekim procenama, skoro polovina političkih zatvorenika u Jugoslaviji bili su Albanci zbog propagiranja svog etničkog identiteta. Uopšteno govoreći, iako je Jugoslavija bila potpisnica Međunarodne konvencije o građanskim i političkim pravima, malo obzira je posvećivano nekima od njenih odredbi.

Foto: Profimedia/Corbis

Foto: Profimedia/Corbis

Titova Jugoslavija je bila zasnovana na poštovanju nacionalnosti, iako je Tito u korenu sprečavao svaki vid buktanja nacionalizma koji je pretio da ugrozi jugoslovensku federaciju.

Posleratni razvoj Jugoslavije pod Titom je bio ogroman. Međutim, iz ekonomske perspektive, model koji je sprovodio Tito oslanjao se na dug i nije bio izgrađen na stabilnim osnovama. Od 1970. dug više nije bio preusmeravan za finansiranje investicija, već za pokriće tekućih troškova. Zemlja je zapala u duboku ekonomsku krizu, obeleženom značajnim rastom nezaposlenosti i inflacijom. Znak nestabilnosti jugoslovenske privrede pojavio se odmah nakon Titove smrti, kada SFR Jugoslavija nije mogla da otplati masivni dug koji se nakupio između 1961. i 1980. godine.

S obzirom na sve navedeno, na društvenim mrežama se nedavno pojavila fotografija Tita i navedene su pojedinosti zbog kojih se smatra da je bio rđav vladar. Iako su stvari koje su navedene diskutabilne, a većina njih i nedokazane, prenosimo vam šta se trenutno deli po društevenim mrežama po stavkama:

Foto: Profimedia/Corbis

Foto: Profimedia/Corbis

- 200.000 ubijenih ili nestalih Srba posle 1946.

- Preko 30.000 političkih političkih zatvorenika na Golom Otoku i Sremskoj Mitrovici, pretežno nepodobnih Srba intelektualaca.

- Nasilna konfiskacija i nacionalizacija lične svojine, imovine, stanova, radnji, fabrika...

- Stvaranje neprirodnih republičkih granica, na račun isključivo srpskog stanovništva.

- Cepanje Srbije (i nijedne druge republike) na tri dela i stvaranje "autonomnih pokrajina" samo u Srbiji.

- Satiranje srpskog indetititeta (pravoslavlja, jezika, pisma, kulturne baštine, istorije) uz istovremeno jačanje indentiteta novonastalih republika.

- Zavođenje najmračnije diktature na Balkanu, totalnog medijskog i kulturnog mraka, bez prava na drugačije mišljenje.

- Zapošljavanje i dodele funkcija isključivo po partijskoj osnovi i političkoj podobnosti.

- Hiljade nerazjašnjenih zločina, ubistava i slučajeva totalne represije nad stanovništvom.

- Bahato lično bogaćenje na račun narodne svojine.

Kakav je Tito bio državnik?

Kakav je Tito bio državnik?

(Telegraf.rs)

Daljinac baner

Tagovi: Josip Broz Tito, Jugoslavija, Srbija, vladar

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (32)
Poređaj komentare:
 • S
  Srbin bokelj

  Srbi su ovog zlotvora doveli na vlast ubijajuci druge Srbe a ovi njegovi su rasturili drzavu

 • D
  Dodson

  Na spomen imena Tito treba ustati, sve sto imamo jos je iz vremena Tita mi nismo napravili nista sem shoping centara i splavova nista drugo... Jesmo srušili i poludili i dan danas s nama upravljaju i rade sta hoce od perspektivne zemlje dosli smo do zemlje trećeg svijeta a to znaci da svu hranu koju uvozimo je trece kategorije, nuklearni otpad nam odlazu, lijekove testiraju itd a to u njegovo vrijeme nije bilo moguće. Znao se ko je gazda.

 • V
  Vosa

  Tito je bila drzavnik. Ovi posle njega su politicari, tj. politikanti. Sitne ribe i jos sitnije duse.

Da li su ovo stvarne granice Irana? Jedni ovo nazivaju Velikim Iranom, a drugi „iranskim kulturnim kontinentom“

Da kapitalizam ne mora biti zlikovački sistem pokazuje jedan izvanredni potez najveće švedske banke. U vezi je s fudbalom

Tanki spisak neutralnih zemalja u 2. svetskom ratu bio bi deblji bez „hrabrih“ nacija koje su Nemačkoj objavile rat kad se našla na kolenima

Evita Peron, voljena prva dama Argentine: Suprug joj je bio surovi diktator, borila se za prava žena i siromašnih, a imala skupoceni nakit i haljine (FOTO) (VIDEO)

POSLEDNJI POTURICA: Omer-paša Latas „u grob poneo srpsko srce“, bio Milošev petokolonaš u Carigradu, kao sultanov maršal klao bosanske age i begove (FOTO)

Vladimir je prvi čovek koji je umro u svemiru: Svi su ga slušali uživo kako plače i viče. Nikome nije bilo dobro zbog njegovih poslednjih reči

Nacistička propaganda je bila Hitlerovo najjače borbeno sredstvo: Medijima i posterima su širili mržnju, a za sve je zaslužan samo jedan čovek (FOTO) (VIDEO)

Luj XIV se okupao samo dva puta u životu, a vladao je 72 godine: Najgore je bilo slugama koje su ga budile i oblačile u oblaku smrada (FOTO) (VIDEO)

Šta je Karl Marks zaista govorio o Srbima?

200 godina od rođenja Karla Marksa: Najveći kritičar kapitalizma i revolucionar, koji je uveo u svet socijalizam i komunizam (FOTO) (VIDEO)

1. maj u srpskim novinama 1934. godine: Udarna vest bila proslava Praznika rada u Trećem rajhu, sukobi u Parizu u drugom planu

Srpsko-austrijska opsada turskog Beograda na jedinstvenom 300 godina starom meksičkom paravanu

73 godine od smrti nacističkog monstruma: Hitler imao jedan testis, nikada nije ušao u logor, a bio je nominovan za Nobelovu nagradu za mir (FOTO) (VIDEO)

Ova slika je nastala dva meseca nakon rođenja Ratka Mladića, na putu pored mesta gde se rodio

Podsetimo se kako su i zašto su Rusi i Englezi 1941. bez objave rata napali i okupirali Iran, a u svetlu novih američkih pretnji ratom toj zemlji

BOJ NA ČOKEŠINI — SRPSKI TERMOPILI: Tačno je 214 godina od herojstva 303 hajduka koji su zaustavili čitavu tursku vojsku (FOTO)

Šta je Miloš Obrenović diktirao Vuku Karadžiću: "Neka se je*u kao što su počeli, mi da se u je**činu ne mešamo" (FOTO)

OVO SU FOTKE I REČI ZA KOJE HRVATI NE ŽELE DA ZNAJU: Trijumfalni ulazak pobedničke srpske vojske u Zagreb 1918.

Točkove istorije pokreću sitnice: Primio zlatni sat i 100.000 pezeta kao mito, izazvao smrt milion ljudi

Dubrovčani izmislili karantin, prvi u Evropi ukinuli ropstvo, doneli zakon o osiguranju i mere protiv požara, a za vreme cara Dušana osnovali starački dom

Ko je bila kraljica Ana Dandolo, čukunbaba cara Dušana, i da li je Stefan od pape dobio krunu jer ga je nagovorila da odbaci pravoslavlje (FOTO)

Svi ljudi koji traže vraćanje smrtne kazne treba da pročitaju ovu priču o jednom od najčuvenijih suđenja u istoriji

SMRTONOSNA MEŠAVINA GRKA, TURAKA I JEVREJA: Ova crkvena vrata nisu otvorena 197 godina. Evo i zašto (FOTO)

Svako ko doziva rat bi trebalo da potraži svoj odraz u očima ove dve madridske devojčice koje se skrivaju od fašističkih bombi (FOTO)

ISTORIJA SE PONAVLJA, BAUK FAŠIZMA KRUŽI EVROPOM: Izgled nemačkog Rajhstaga pre uspona nacista upozorenje je svima (FOTO)

Atina je u skorije vreme dva puta menjala ime, iz jednine u množinu i nazad

Da nije bilo Španskog građanskog rata komunisti možda nikada ne bi osvojili vlast u Jugoslaviji

Kakvim su „limuzinama“ komunistički delegati dolazili u Jajce na zasedanje AVNOJ-a, a kako narodni poslanici danas dolaze na posao

Tito je bio čovek od nerđajućeg čelika: Ono kad se vrhovni komandant brčka u moru, a tek što je jedva izvukao živu glavu u Drvaru (FOTO)

Prva promena pola na prostoru bivše Jugoslavije izvršena je još 1936. godine: Almaza Popović tada je postala Enver (FOTO)

„Događaji u Zagrebu prilikom dolaska osvajača biće najtamnija ljaga na tvojoj istoriji, hrvatski narode“, poručio je Josip Broz Tito aprila 1941. godine

Hrvati koji su se za Hitlera tukli u Staljingradu, pa za Tita protiv Nemaca i četnika u Čačku: Priča o Marku Mesiću i ustaškoj 369. pukovniji (FOTO)

Godišnjica najveće srpske sramote: Kako je šest SS-ovaca na čelu sa 28-godišnjim kapetanom, ukradenim motornim čamcem osvojilo Beograd pre 77 godina

Udario je na rođenog brata, hteo celu Srbiju za sebe, pa misteriozno nestao: Jedan vladar iz najslavnije srpske dinastije ostaće večita enigma

Šta je Adolf Hitler nakon pobede u Aprilskom ratu rekao na sednici Rajhstaga o puču, Srbima, Beogradu i Englezima

ATENTAT NA PAVELIĆA: Kako je Blagoje Jovović usred Buenos Ajresa smrtno ranio ustaškog zlikovca na godišnjicu uspostave NDH (FOTO)

MARŠ SRPSKE VOJSKE: Zaboravljeni naši junaci iz rata o kome više ni ne pričamo (FOTO)

JUGOSLAVIJA USPELA, PACIJENT UMRO: Naslovna strana „Vremena“ od 5. aprila 1941. danas je i smešna i tužna, ali pre svega poučna (FOTO)

Zašto je Split zaboravio Sonju Bučan, od ustaša obešenu učiteljicu i majku šestomesečnog deteta, i da li bi isto prošla u Srbiji?

Nemci im okupirali zemlju i porobili narod, ali one padaju na njihove uniforme. Na kraju rata će biti ošišane na ćelavo (FOTO)

Ja imam san: 50 godina od ubistva Martina Lutera Kinga, čoveka koji je ulio nadu milionima Amerikanaca (FOTO) (VIDEO)

Dva puta su Saveznici na početku rata mogli brzo da pobede Hitlera i spreče dalje krvoproliće, i obe prilike su propustili