NEMAČKI CAR U ČETNIČKOJ ŠUBARI: U kakvoj su to vezi kajzer Vilhelm II i srpski četnici (FOTO)

Lobanja sa ukrštenim kostima stari je simbol koji predstavlja hrišćansku pobedu života nad smrću, prkošenje smrti, i ima dugu tradiciju u Evropi, posebno u Nemačkoj gde se naziva "totenkopf". Sa druge strane, husari su bili evropski rod lake konjice koji se razvio od srpskih drumskih razbojnika

  • 14

Husari su u periodu od XV do XIX veka bili rod lake konjice koji je igrao vrlo važnu ulogu u svim ratovima koji su se na Starom kontinentu vodili.

 

Razvio se od srpskih gusara (reč koju smo u srednjem veku koristili za drumske razbojnike) koji su pod pritiskom Turaka prešli na teritoriju Ugarskog kraljevstva odakle su napadali Osmanlije i pokazali se toliko korisnim da su taj model onda prihvatile armije svih evropskih zemalja.

 

Sa druge strane, "totenkopf" je nemačka reč za lobanju sa ukrštenim kostima (bukvalan prevod glasi "mrtvačeva glava") koji kao simbol ima dugu istoriju u nemačkim krajevima, posebno u Kraljevini Pruskoj.

 

Još je pruski kralj Fridrih Veliki u XVIII veku osnovao 5. husarski puk kojem je za amblem odredio upravo totenkof. Ovaj se puk kasnije razvijao i menjao namene, pa i imena, a i sam simbol je postao još rašireniji.

 

Na slici ovde priloženoj nalazi se treći i poslednji nemački car Vilhelm II (koji je takođe bio i deveti te poslednji kralj Pruske) u paradnoj uniformi "totenkofskih husara". Nastala je 1. januara 1917. godine, a on nije bio jedini koji se u njoj slikao; znamo da je isto učinio i feldmaršal August fon Makenzen, veliki neprijatelj Srba i veliki poštovalac Srba.

 

Nemački kajzer Vilhelm II u paradnoj uniformi totenkofskih husara. Foto: Profimedia

Nemački kajzer Vilhelm II u paradnoj uniformi totenkofskih husara. Foto: Profimedia

 

JURIŠ POLJSKOG KRALJA I NJEGOVIH “SRBA” SPASIO EVROPU: Bez Jana Sobjeskog islam bi vladao svetom (FOTO)

 

Nemci, međutim, nisu izmislili ovaj simbol, on je duboke starosti i vekovima predstavlja hrišćansku pobedu života nad smrću, prkošenje smrti; takođe je bio i piratski simbol. Ali pošto nije poznato da je ovaj simbol u srpskoj kulturi bio zastupljen pre Drugog svetskog rata, otvorena je mogućnost da su ga četnici uzeli od Nemaca.

 

Prema tome nije kajzer Vilhelm II u četničkoj šubari nego su pre četnici bili u nemačkoj husarskoj. Sa druge strane, pošto su se husari razvili od srpskih gusara pa se stoga na neki način mogu smatrati prethodnicom četnika...

 

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA