≫ 

Ovih 12 sovjetskih žena na slici ubilo je čak 775 nacista: One su prave heroine Drugog svetskog rata (FOTO)

Procenjuje se da je 1943. godine u sovjetskim oružanim snagama bilo više od 2.000 žena snajperista. Pretpostavlja se da su one počinile oko 12.000 ubistava

  • 10

Žene snajperisti iz III Sovjetske armije zauzimaju posebno mesto u vojnim snagama SSSR tokom Drugog svetskog rata. One su bile angažovane sa ciljem uništavanja neprijateljskih snaga, a bile su ojačane oklopnim i artiljerijskim sredstvima drugih udruženih vojnih jedinica. Ovih 12 dama su išle gde god je njihova pomoć bila potrebna.

Rusija objavila tajna dokumenta iz Drugog svetskog rata

Ukupno su ubile 775 nacista, a ova zajednička fotografija je snimljena u Nemačkoj 4. maja 1945. godine.

Zbog hroničnih problema u pronalaženju radne snage koja bi ispunjavala vojne i industrijske zadatke, sovjetska vlada je regrutovala i žene i to oko 7,5 miliona. Od tog broja njih 800.000 je služilo u vojsci.

Biti snajperista je bila odgovorna uloga, a mnoge žene vojnici su bile izuzetno precizne u tome. Procenjuje se da je 1943. godine u sovjetskim oružanim snagama bilo više od 2.000 žena snajperista. Pretpostavlja se da su one počinile oko 12.000 ubistava.

SSSR je koristio žene snajperiste u velikoj meri, uključujući i Ninu Aleksejevnu Lobkovskaju i Ukrajinku Ljudmilu Pavličenko, koja je ubila oko 300 neprijateljskih vojnika.

Foto: Reddit/PI Foto: Reddit/PI

Država je otkrila da ova uloga više odgovara ženama, jer su one strpljive, pažljive, mogu da izbegnu direktnu borbu i imaju bolju kondiciju nego druge trupe, prenosi rarehistoricalphotos.com.

General-major Morozov, "otac snajperističkog pokreta", smatra da su žene strelci superiornije od muškaraca.

Najuspešnija sovjetska upotreba snajpera bila je tokom defanzivne faze rata od 1941. do 1943. godine, nakon čega se prednost odbrane prebacila na nemačku stranu,  pa su njihovi snajperisti postali prava opasnost za Sovjete.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA