Marta je napravila pravo čudo: Stvorila je repliku grčkog Partenona od 100.000 zabranjenih knjiga (FOTO)

Partenon knjiga nalazi se u nemačkom gradu Kaselu, a deo je umetničkog festivala Documenta 14

  • 1

Argentinska umetnica Marta Minujin (74), stvorila je monumentalnu repliku grčkog Partenona od 100.000 primeraka zabranjenih knjiga. Prema njoj, Partenon simbolizuje otpornost na političku represiju.

Tajno društvo postoji vekovima i upravlja svetom: 13 lokacija na kojima masoni održavaju sastanke, neke su nam baš blizu (FOTO)

Partenon knjiga nalazi se u nemačkom gradu Kaselu, a deo je umetničkog festivala Documenta 14. Uz pomoć studenata sa Univerziteta Kasel, Minujin je identifikovala više od 170 naslova koji su bili zabranjeni u različitim zemljama širom sveta pa je od knjige, plastične folije i čelika napravila punu repliku čuvenog hrama.

Tada je od javnosti zatražila da doniraju ove tekstove, koji su zavijeni u zaštitnu plastiku postavljeni da vise iz strukture. Postavljanjem cenzurisanih materijala na repliku Partenona – strukture koja simbolizuje demokratiju – argentinska umetnica od javnosti traži da razmotri ulogu politike u pokušaju uticanja na misao.

Nemačka najkontroverznija knjiga „Mein Kampf“ (Moja Borba) Adolfa Hitlera svoje mesto nije pronašla na Partenonu. Naime, nacisti su bili zloglasni spaljivači knjiga, a Minujinin rad stoji na istorijskom mestu na kojem su nacisti 1933. godine spalili oko 2.000 knjiga, prenosi teklic.hr.

To je snažan podsećaj da se pisana reč dosledno koristi u postupcima cenzure tokom istorije.

Објава коју дели Roei Amit (@roeiamit) дана

Fotografije pogledajte OVDE.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA