MISTERIJA NEMAČKE ŠUME: Kukasti krst od drveća - 50 godina skriven u sred grada (FOTO)

Veo tajne okružuje poreklo ove svastike koja je sasvim slučajno otkrivena tek 1992. godine: zvuči smešno što je simbol nacizma decenijama bio u sred komunističke Istočne Nemačke, koja je sve simbole nacizma grozničavo uklanjala, a da ga niko nije primetio

  • 0

"Šumska svastika" je bio blok stabala ariša koji se prostirao na 3.600 kvadratnih metara u borovoj šumi u Cernikovu, u Brandenburgu u severoistočnoj Nemačkoj - blok pažljivo raspoređen tako da formira svastiku, odnosno "kukasti krst" i pretpostavlja se da je bio zasađen na vrhuncu Hitlerove moći, tokom tridesetih godina prošlog veka.

Međutim, ovo poslednje je u domenu nagađanja, i pouzdano se ne zna ko je, kada, i zašto zasadio ovo drveće.

Jedna od teorija kaže da su to uradili meštani 1937. godine kako bi dokazali svoju lojalnost režimu nakon što je lokalni biznismen uhapšen i poslat u koncentracioni logor od strane Gestapoa zbog nezakonitog slušanja BBC-a (u Trećem Rajhu, slušati program stranih radio-stanica je bilo nelegalna aktivnost).

Druga teorija kaže da je to idejno delo lugara koji je bio nacional-socijalistički zilot, i koji je ubedio mesnu "Hitlerovu omladinu" da zasadi ove ariše u vidu obeležavanja Hitlerovog rođendana.

Opet, ima izvora koji sugerišu da je to delo lokalnog nadzornika bilo kao njegova podrška nacističkom režimu, bilo kao posledica naredbe državnih službenika.

Svastika postaje vidljiva samo nekoliko sedmica u toku godine, u proleće i jesen, tako što iglice ariša promene boju i tako nastane snažan kontrast u odnosu na tamnozelenu boju borova.

Zbog vremenskog ograničenja trajanja ovog fenomena, kombinovana sa činjenicom da je prizor moguće videti samo iz vazduha, kao i relativno malog broja privatnih aviona u ovoj oblasti, svastika je ostala neprimećena sve do 1992. godine; premda, neki tvrde da su komunisti znali za nju, ali da nisu pokazali interesovanje da je uklone.

Kukasti krst je konačno otkriven nakon ujedinjenja Istočne i Zapadne Nemačke, kada je Bon naredio snimanje iz vazduha celokupne državne teritorije. Fotografije su ispitivali studenti, koji su odmah uočili sporni simbol.

Brandenburške vlasti, zabrinute za imidž regije ali i za mogućnost da će oblast postati mesto hodočašća neonacista, pokušale su da unište ova stabla, tako što su uklonile 43 od 100 stabala 1995. godine. Međutim, onih 57 preostalih stabala je i dalje formiralo svastiku, a u međuvremenu su i neka posečena stabla ponovo porasla, tako da je 2000. godine kukasti krst i dalje bio vidljiv.

U međuvremenu, ta državna šuma prodata je privatniku koji je odbio da je poseče; ipak, država je dozvolila seču dodatnih 25 stabala. Slika koju možete da vidite iznad je ono što je bilo preostalo, pre poslednje seče, od ovog "zanimljivog" spoja prirode i civilizacije.

Pogledajte video:

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA