NAZOVITE DETE DRUGAČIJE: Pogledajte fenomenalni indeks drevnih srpskih imena

Nedra, Hrabar, Iskra, Dojna, Zor, Trsivuk, Nebodar, Lugvica - to su samo neka od imena koja možete naći na ovom spisku. Ima ih na hiljade, i svako može da nađe ono koje mu se dopada

  • 25

SRBI DAJU DECI SVE ISTA IMENA! Izađite napolje i osvrnite se oko sebe - na sve strane samo Milice, Ivane i Jelene, sve Marko do Marka, Stefan do Stefana i Nikola do Nikole!

Zar niste umorni od te jednoličnosti, do koje dovode bezidejni (i kukavički nastrojeni) roditelji jer ne žele da se njihovoj deci druga deca smeju? Zar vam nije muka od toga? Znate li koliko samo drevnih, prelepih imena ima srpski narod, koja samo čekaju da se izvuku ispod naslaga prašine vekova?

Fridrih Niče, nemački filozof 19. veka, koji je za sebe govorio da je po poreklu poljski plemić, napisao je jednom da je "milenijumska duhovna delatnost nataložena u jeziku" - a nigde se lepota i bogatstvo jednog jezika ne očituje i kristališe direktnije i bolje od imena naroda koji ga govori.

Ako čekate dete ili ga uskoro planirate, a ne znate kako da ga nazovete ili jednostavno želite da bude posebnog imena jer će samo biti posebno - imamo pravi sajt za vas.

Znajući da ime unapred obeleži čoveka za čitav život i služi kao gorivo koje će ga podsvesno gurati napred, u pobede (znate svi za pesmu "A boy named Sue" Džonija Keša), predstavljamo vam izvrstan sajt koji će vam dati ideju za ime koje će vaše dete poterati u sam vrh (ne šalimo se).

Pođimo od ženskih imena, jer mlade dame imaju prednost.

Da li ste nekada čuli za devojčice koje se zovu Hvala, Hrana, Šara, Ševa, Šuja, Nedra, Lauš, Lepša, Lugvica, Lugovka, Divka, Iskra, Djeva, Dvina, Dulka, Duda, Drena, Dojna? Nema šanse! Ovo su predivna imena koja su bez razloga zaboravljena.

Ni sa dečacima nije drugačije. Ime Zlo, koje pripada najstarijem jezičkom sloju, a potvrđeno je 852. godine, možda je najzanimljivije, ali više se ne daje i teško da će neko skupiti hrabrost da sina nazove tim imenom. Međutim, Hinat (potvrđeno u Dečanskoj hrisovulji 1331. godine), Hrabar, Zor, Ziman, Tvrtko, Trsivlk, Tren, Zemljidrag, Trail, Nebodar, Lanuš, Letigor, Leto - takođe su imena za dečake koja prosto oduševljavaju svojom iznimnom lepotom.

Setite se, to su sve stara imena, koja su možda nosili vaši pradavni preci kada su u dubokoj prošlosti hodali po šumama našeg predivnog poluostrva.

Sve u svemu, skrolujte na dno strane dolepriloženog linka, gde se nalazi indeks podeljen na muška i ženska imena po slovima. Predlažemo vam da krenete slovo po slovo - od A do Š.

LINK DANA: Imenoslov

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA