PAMTITE LI KATRINU: Top 5 najgorih uragana u američkoj istoriji (FOTO) (VIDEO)

"Sendi" ima stariju braću i sestre! Najgora oluja koja je pogodila SAD u poslednjih 50 godina ima svoje prethodnike kojima je nedostajao samo internet da postanu apsolutni kraljevi publiciteta

  • 0

SENDI NIJE USAMLJENA! Najmoćnija oluja koja je u poslednjih 50 godina pogodila Sjedinjene Države ima stariju braću i sestre, a jedna od njih se na američkim obalama pojavila i za naših života.

Retko spomenuta reč ovih dana - kada cela Istočna obala najmoćnije zemlje sveta drhti pred silom prirode oličenom u uraganu "Sendi" koji je uništava sve pred sobom - definitivno je "Katrina", superoluja treće kategorije koja je 2005. godine "sravnila sa zemljom" Nju Orleans, ubila 1.800 ljudi i nanela štetu od 81 milijarde dolara.

Međutim, ni "Katrina" nije bila najgora. Uragan "Galveston", koji je 1900. godine udario svom silinom na saveznu državu Teksas, duvao je brzinom od 233 km na čas, i bio je najsmrtonosniji i drugi najrazorniji uragan u istoriji SAD: ubio je između šest i osam hiljada ljudi, a naneo štetu od 99,4 milijardi američkih dolara (prevedeno u današnju vrednost valute).

Oluja koja je 1928. godine pogodila Floridu, nazvana "Okičobi", bila je druga najsmrtonosnija: odnela je 2.500 života (ako se računaju i žrtve u drugim karipskim državama, brojka premašuje četiri hiljade), ali je nanela finansijsku štetu od "pukih" 33,6 milijardi, što je po tom kriterijumu stavlja na 8. mesto.

Čuvena "Katrina" je treća, po oba kriterijuma. Nju Orleans se i sedam godina kasnije oporavlja od njenih razornih vetrova i poplava koje je sa sobom donela.

Četvrto mesto (diskutabilno, zbog daleko najveće ekonomske štete koju je nanela) zauzima uragan "Majami". Ova superoluja je septembra 1926. godine devastirala Floridu, odnela sa sobom oko 400 života, ali zato nanela finansijsku štetu od neverovatnih 157 milijardi dolara, okončavši ekonomski bum ove države.

Peto mesto na našoj večnoj listi zauzima uragan "Nju Ingland" iz 1938. godine, koji je ubio oko 800 ljudi, uništio 57.000 domova i izazvao štetu od 39,2 milijarde dolara.

Da li će ova oluja, koja je u američka predgrađa donela čak i ajkule, ostati upamćena kao gora od "Katrine", pokazaće vreme, i to upravo ovo koje je neposredno pred nama. Pratite odvijanja na Istočnoj obali na našem sajtu.

Pogledajte snimak "Katrine" koja je 2005. godine nanela ogromnu štetu jugu Sjedinjenih Država:

Sve vrednosti su izražene u realnoj današnjoj vrednosti dolara.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA