ZBOGOM LIZANJU: Naučnici napravili foliju na koju jogurt ne može da se zalepi!

Nova folija prekrivena je neprimetnim tačkicama od materijala od indijskog lotusa koji odbija tečnost i time sprečava da se bilo šta na nju zalepi

  • 2

Mnogima je najslađe da, kada otvore jogurt ili kiselo mleko, oližu unutrašnju stranu folije. Na nesreću svih onih kojima je to bio deo jutarnjeg rituala, naučnici su izumeli foliju na koju sadržaj plastične čaše ne može da se zalepi!

- Proizvodi poput voćnog jogurta, koji su tečni i lepljivi, nikako nisu mogli, ma kako ih pakovali, da ne ostanu zalepljeni na starom poklopcu. Zato smo napravili novu foliju na kojoj se to ne može desiti - kaže jedan od menadžera japanske fabrike prehrambenih proizvoda "Morinaga".

Prema tome, lizanje folije odlazi u prošlost.

Nova folija - u koju je kompanija očito uložila veliki novac - prekrivena je izuzeto sitnim, neprimetnim tačkicama od materijala dobijenog od indijskog lotusa koji odbija tečnost i time sprečava da se bilo šta na nju zalepi.

Ovo svakako neće obradovati neke ljude, ali ako im je za utehu, biće potrebno verovatno nekoliko decenija da ova promena dođe do naše zemlje.

Daleko je Japan, i geografski, a posebno tehnološki.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA