VEROVALI ILI NE: Englez posle moždanog udara priča samo velški (VIDEO)

On trenutno govori velški i ne može da se seti ni reči na engleskom nakon što mu je dijagnostifikovana afazija, oštećenje centra za govor, prenosi sajt Independent

  • 1

Verovali ili ne, Englez Alun Morgan (81) probudio se nakon moždanog udara i tečno progovorio velški iako je u Velsu proveo samo nekoliko meseci tokom evakuacije u Drugom svetskom ratu.

Morgan, koji je odrastao u Engleskoj, kada se povratio od moždanog udara, izgubio je sposobnost govora na bilo kom drugom jeziku sem na velškom iako je tamo poslednji put bio pre 70 godina.

On trenutno govori velški i ne može da se seti ni reči na engleskom, nakon što mu je dijagnostifikovana afazija, oštećenje centra za govor, prenosi sajt Independent.

Prema mišljenju lekara, Morgan je nesvesno naučio velški kao dečak.

- Moja žena kada je čula da govorim velški samo što nije doživela šok. Nakon moždanog udara, bilo mi je teško. Pokušavao sam da se setim engleskog jezika i samo što nisam zaboravio i velški - rekao je Morgan.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • templarlady

    30. decembar 2012 | 22:46

    nije nikakvo cudo u pitanju. Postoji bolest koja se zove afazija i koja se manifestuje na razlicite nacine - neki pricaju sporo i kolebljivo, neki tecno ali besmisleno, dvojezicni zaboravljaju maternji...i to se desilo i njemu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA