Zavirite u odaje u kojima se bira novi papa (FOTO)

Zvanična papina rezidencija, najpoznatija kapela u Apostolskoj palati, njenu unutrašnjost oslikavali su renesansni umetnici, uključujući Mikelanđela i Botičelija

  • 1

Smeštena u Vatikanu, poznata je po velelepnoj arhitekturi i čuvenoj tavanici oslikanoj Mikelanđelovom i Botičelijevom četkicom, mesto je u koje su uprte oči svetske javnosti, mesto u kome se bira novi papa: predstavljamo vam Sikstinsku kapelu.

U pitanju je najpoznatija kapela u Apostolskoj palati, zvaničnoj rezidenciji pape u Vatikanu. Izgradio ju je Đovani de Dolči između 1475. i 1483. godine po nalogu pape Siksta IV, koji je želeo da zdanje bude arhitektonski svedeno, zatvoreno i teško pristupačno. Njenu unutrašnjost oslikavali su renesansni umetnici, uključujući Mikelanđela, Botičelija, Pjetra Peruđina i druge.

Svod kapele, njen najfascinantniji deo, završen je 1512. godine, a pokazao je briljantnost Mikelanđelove umetnosti, koji je pored slikarstva i vajarstva pokazao revolucionalni arhitektonski pristup.

Mikelanđelo je koristio svetle boje, lako vidljive sa poda. Među delima na tavanici nalaze se "Adam i Eva u Rajskoj bašti" i "Veliki potop", a na jednom od zidova oslikano je čuveno delo "Poslednji sud". 

Još od vremena Sikstsa IV, kapela je služila religioznim i ostalim papskim aktivnostima.

Prva misa u Sikstinskoj kapeli održana je 9. avgusta 1483. godine na ceremoniji posvećenoj Devici Mariji.

Do danas je nastavila da ima važno mesto u papskom kalendaru, osim kad je papa na putovanjima. Takođe, postoji i specijalni hor Sikstinske kapele za koji je napisano mnogo originalne muzike.

Ipak, najpoznatija je kao papska konklava. Primarna funkcija je izbor pape koji se odvija unutar zidova kapele. Za ovu priliku na krov se postavlja dimnjak čiji dim obaveštava javnost da li je papa odabran. Beli dim simbolizuje spaljene glasačke listiće i ukazuje da je izabran nov papa. Ukoliko se ne postigne potrebna većina glasova, kardinali puštaju crni dim koji se stvara spaljivanjem listića zajedno sa mokrom slamkom i dodatkom hemikalija, što kazuje da papa nije odabran.

Za vreme konklave kardinalima je obezbeđen prostor za misu, hranu, spavanje i prostor u kom provode vreme sa svojim slugama, izolovani, do konačnog odabira poglavara. O samim papskim izborima, načinu glasanja, tome kojim se jezikom govori na konklavi i svim ostalim pitanjima u vezi s ovim istorijskim događajem možete čitati na ovom linku.

Restauracija Sikstinske kapele počela je novembra 1984, a ponovo je otvorena za javnost 1994. Tokom restauracije freske su temeljno očišćene od sloja debele prašine i čađi koji su se vekovima taložili, a slike su zasijale punim sjajem i zasenile jarkošću boja.

Sikstinska kapela, inače stalno pretrpana turistima, zatvorena je za posetioce zbog održavanja konklave.

Krenite u virtuelnu šetnju po Sikstinskoj kapeli i zavirite u odaje u kojima se, trenutno, kroji istorija tako što ćete kliknuti na ovaj link.

(M. Radović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA