PAPA ARGENTINAC: Horhe Bergoljo biće Franjo I (FOTO) (VIDEO)

Kardinali Rimokatoličke crkve izglasali su naslednika Benedikta XVI. To je papa Franjo I iz Argentine, što je potvrdila pojava belog dima iz dimnjaka Sikstinske kapele, kao i oglašavanje zvona Bazilike Svetog Petra

  • 10

Beli dim izvio se nad Sikstinskom kapelom u Vatikanu, što znači da kardinali izabrali papu tokom glasanja na njihovoj tajnoj konklavi. Horhe Mario Bergoljo (76) iz Argentine. To je najbrže izabrani papa posle Pija XII 1939, a zvaće se papa Franjo!

Novi papa, jedan od 115 kardinala koji su učestvovali u konklavi, obratiće se hiljadama vernika sa balkona bazilike Svetog Petra u toku narednog sata.

Podsetimo Kardinali Rimokatoličke crkve, njih 115, nastavili su danas, na tajnoj konklavi u Sikstinskoj kapeli, glasanje za naslednika Benedikta XVI, koji je 28. februara svojevoljno napustio pontifikat. Sve što bi trebalo da znate o ovim papskim izborima možete pročitati u tekstu posvećenom tome, od načina na koji se papa bira, do jezika kojim kardinali tokom konklave govore.

Ranije danas, crni dim se dva puta zavijorio iz dimnjaka Sikstinske kapele, što znači da novi papa još uvek nije izabran. Sinoć je bio prvi crni dim.

Pape su u prošlosti najčešće birali sledeća imena: Jovan (21 put), Grgur (16 puta), Benedikt (15 puta) i Kliment (14 puta).

Kako piše italijanska La Stampa, najviše glasova danas je dobio milanski nadbiskup Anđelo Skola, a odmah za njim kardinali Berđoljo i Kele. Kladionice takođe najviše šanse daju italijanskom kardinalu.

Mi vas pozivamo da se prošetate odajama u kojima se odlučuje o narednom "pontifeks maksimusu". Ne samo što smo vam sveobuhvatno predstavili samu Sikstinsku kapelu, već smo vam omogućili i da krenete u virtuelni obilazak ove hrišćanske svetinje.

Glasanje se odvijalo u tišini, bez formalne rasprave sve dok odluka nije doneta.

Šta su kardinali jeli tokom konklave, možete da pročitate u posebnom tekstu posvećenom njihovom jelovniku.

Ko su kardinali u konkurenciji za tron Svetog Petra, možete da pročitate u ovom tekstu. Među njima ima i propalih fudbalera, i vatrenih pobornih oružja, pa čak i potencijalnih očeva.

Portparol Vatikana Federiko Lombardi izjavio je u utorak da će konklava trajati dva do najviše četiri dana.

Novog papu čekaju veliki izazovi vođenja Crkve koja se bori s brojnim problemima, od seksualnog zlostavljanja, do optužbi za korupciju u Vatikanu, koje su se pokazale prevelikim teretom za odlazećeg poglavara Rimokatoličke crkve, navode agencije.

Italijanski i nemački mediji špekulišu da bi novi papa trebalo da bude iz Evrope, a navodno najizgledniji kandidat je milanski biskup Anđelo Skola, blizak bivšem papi Racingeru.

Među kandidatima iz Evrope koji bi mogli biti izabrani za papu su Austrijanac Kristofer Šonborn (68) i Mađar Peter Erdo (60).

Ukoliko, međutim, nov papa ne bude iz Evrope, biće to prvi poglavar sa drugog kontinenta u proteklih 1.300 godina.

Mnogi smatraju da je vreme da papa bude crnac i u tom slučaju, glavni favorit je Peter Turkson (64) iz Gane.

Ko su ljudi koji biraju među sobom novog papu, pročitajte ovde.

Zanimljivost dana: Barsa, kada igra na dan papskih izbora, uvek pobeđuje rezultatom 4:0! Takođe, na trg Svetog Petra stigao je i Denis Rodman, legendarni košarkaš Čikago Bulsa koji je nedavno posetio i Severnu Koreju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA