IZ VERSKIH RAZLOGA: Slikao se s cediljkom na glavi za ličnu kartu!

- Njegov zahtev je u skladu sa zakonima Češke, prema kojima je dozvoljeno nositi predmete na glavi iz religijskih ili medicinskih razloga, ukoliko ne sakrivaju lice - objasnio je predstavnik Gradskog veća za odnose sa javnošću

  • 10

Zvaničnici su zaključili da bi mu odbijanje zahteva da se tako slika za ličnu kartu bilo kršenje prava na veroispovest.

- Njegov zahtev je u skladu sa zakonima Češke, prema kojima je dozvoljeno nositi predmete na glavi iz religijskih ili medicinskih razloga, ukoliko ne sakrivaju lice - objašnjava predstavnik Gradskog veća za odnose s javnošću Pavel Zara.

Novi tvrdi da je član Crkve letećeg špageti monstruma čija je "jedina dogma odbijanje svake dogme".

Članovi kažu da veruju da je nevidljivi vanzemaljac od špageta i ćufti stvorio Univerzum posle "teškog pijanstva".

Njegov "kolega" pastafarijanac Niko Alm dobio je slučaj u Austriji kada su zvaničnici odbili da ga fotografišu za vozačku dozvolu sa cediljkom na glavi.

Almu je za tu borbu bilo potrebno tri godine.

Ova "religija" nastala je kao odgovor na pritisak u američkim školama da se uvede kreacionistička teorija, kao alternativa prirodnoj selekciji i evoluciji. Teorija zagovara da je život morao nastati uz pomoć natprirodne sile.

Crkva letećeg špageti monstruma pisala je školi u Kanzasu tražeći da đaci uče pastafarijansku verziju kreacionizma ravnopravno sa hrišćanskim učenjem. Reč o ovom potezu brzo se proširila svetom, a pastafarijanci sada imaju mnogo pristalica, uglavnom u univerzitetskim kampusima.

Pastafarijanci slave svaki petak kao sveti dan, a pirate smatraju "apsolutno božanskim bićima".

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Damir

    2. avgust 2013 | 19:27

    Veoma kreativan pokret. Dobro je sto ima jos ljudi koji slobodno misle i bore se za slobodu koja je svakim danom sve manja. Takođe treba primetiti da iako većina sve lošije živi i sve manja prava ima, pasivnost istih je sve veća. Strašno je šta se dešava, kao da su ljudima vrane popile mozak.

  • Hawk

    2. avgust 2013 | 12:39

    Dobro kad nije WC solju natako na glavu !

  • HANI

    2. avgust 2013 | 13:36

    Faca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA