KINDERLADA: Kako je zajedno sa Jugom nestao i najbolji slatkiš koji smo imali (VIDEO)

U ukusu Kinderlade uživalo je nekoliko generacija Jugoslovena, a onda je ove poslastice netragom nestalo. Pojavile su se neke zamene, ali se Kinderlade i dalje svi sećaju sa širokim osmehom na licu

  • 48

Kada ne "ratujemo" oko ćirilice u Vukovaru ili ne pravimo vanredna stanja pred fudbalske utakmice ili ne zameramo jedni drugima presude generalima i "generalima", sećamo se farmerki iz Trsta, crvenog pasoša, zajedničkog mora, pravog sporta (onog iz Sarajeva 1984).. Da li se sećamo i Kinderlade?

Ovaj krem je možda i jedina stvar za koju sa sigurnošću možemo reći da je "svetski, a naš (jugoslovenski)". Naime, nastao je, sva je prilika, upravo za ovdašnje tržište i sa nestankom Juge - nestalo je i njega.

Kao i većina dobrih stvari, i Kinderlada ima svoju legendu. Priča počinje sedamdesetih godina u fabrici Ferero u Italiji, gde se već uveliko proizvode Nutela kremovi. Da li zbog tržišne utakmice u zapadnoj Evropi, da li zbog (još jednog) pokušaja da uđu na, u to vreme ne baš otvoreno, tržište SFRJ, tek uprava ove fabrike dala je licencu fabrici "Podravka" iz Hrvatske za novu marku krema - Kinderladu.

Jedan od uslova da do ove saradnje uopšte dođe bilo je i to da se Kinderlada pravi od sirovina koje koristi i fabrika Ferero, poput specijalnih vrsta mleka i lešnika.

I tako je počelo nekoliko decenija uživanja jugoslovenske omladine u ovoj poslastici.

Nažalost, omladina je u međuvremenu odrasla, jedan deo se dohvatio pušaka i kalašnjikova a drugi pasoša, a Jugoslavija je u međuvremenu prestala da postoji. Godine 1995, Podravka je prestala da proizvodi Kinderladu. Nekoliko godina kasnije, Nutelini kremovi su polako počeli da "prelaze granice" i stižu na rafove slovenačkih, hrvatskih, bosanskih, srpskih, crnogorskih i makedonskih prodavnica.

Podravka je uskoro počela da pravi Linoladu. Tokom prošle godine stigle su informacije da je Lino Lada koja stiže na tržište Srbije "škart", ali to nikada nije dokazano.

Da li se i vi sećate Kinder Lade i da li ste našli slatkiš koji bi mogao da joj parira? :)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Yo

    13. septembar 2013 | 23:16

    Sećamo se, kako da se ne sećamo? :D Sa dozom nostalgije, nečuvenom :D

  • ddddd/

    13. septembar 2013 | 23:57

    Uh kako da se ne secam kad sam je jela kao blesava pogotovo belo mmmmm...nije mi hleb trebao-:)))

  • HRVATICA

    13. septembar 2013 | 23:09

    Linolada je svagdje skart, nije fina,.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA