SELFI: Reč godine po Oksfordskom rečniku

Autoportreti slikani najčešće pametnim telefonima preplavili su društvene mreže i tako donele popularnost ove reči, čija je upotreba u ovoj godini porasla za čak 17.000 odsto

  • 3

Selfi je fotografija na kojoj je neko uslikao sebe i najčešće je snimljena telefonom ili kompjuterskom kamerom, i zatim postavljena na neku od društvenih mreža, navodi se u objašnjenju Oksfordskog rečnika koji ju je proglasio rečju godine.

Titulu je odnela, jer je upotreba ove reči poslednjih 12 meseci porasla za čak 17.000 odsto, prenosi britanski list "Gardijan".

- Pomoću oksfordovog programa za pretragu, koji obuhvata više od 150 miliona reči objavljenih svakog meseca na engleskom jeziku, vidi se fenomen sve učestalije pojave ove reči u 2013. godini - izjavila je Džudi Persal, urednica izdanja oksfordovih rečnika.

Ova reč prvi put upotrebljena je 2002. godine na jednom internet forumu u Australiji. Dalje su se nastavljali primeri slični ovoj reči, koji su se samo ređali po internetu.

- Haštag #selfie pojavio se prvi put na sajtu za fotografiju "Flickr" 2004. godine, ali je u širu upotrebu ušao tek 2012. godine - navodi Persal.

Od ove reči nastalo je još nekoliko kovanica na engleskom jeziku, kao što su: "helfie" (fotografija frizure), "welfie" (fotografije na kojima se vežba), "drelfie" (fotografija u alkoholisanom stanju), "bookshelfie" (fotografija sa knjigom koja se trenutno čita).

(Telegraf.rs / Izvor:theguardian.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA